Шести дан блокаде институција на северу КиМ, појачане снаге Кфора на мосту на Ибру

Нема наговештаја да ће полиција која већ шест дана држи у блокади зграде српских институција на северу Косова и Метохије ослободити ове објекте. На главном мосту у Косовској Митровици од јутрос су поново присутне појачане снаге италијанског Кфора, јединице за разбијање демонстрација.

На зградама су табле са натписима више министарстава владе у Приштини, а скинути су називи српских институција.

Више стотина запослених претходних дана безуспешно је покушало да уђе у своје канцеларије институција владе Србије, у којима су радили све до прошле недеље.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти наставља да спроводи терор на северу КиМ, као и да сада хоће да хапси и политичке представнике српског народа како би остварио свој наум - да пола Срба протера, а другу половину похапси.

"Налози да се челници Српске листе саслушају у својству 'осумњичених', због наводног 'фалсификовања докумената' је показатељ бруталног политичког прогона лидера Срба са севера КиМ који је наредио Аљбин Курти и који ће имати далекосежне последице", написао је Петковић на друштвеној мрежи Икс.

Како је додао, руководство српских институција ништа није "фалсификовало" и све су радили искључиво у складу са законом, пружајући услуге и Србима и Албанцима. Да је Курти формирао ЗСО, навео је Петковић, данас не бисмо били у оваквој ситуацији.

"О овом најновијем Куртијевом насиљу Београд је одмах обавестио међународну заједницу и Кфор. Ако су њихов највиши домет - саопштења и вербална осуда и то без икакве конкретне реакције, постаје јасно шта је позадина Куртијевог прогона Срба", нагласио је Петковић.

Потпредседник Српске листе Драгиша Миловић изјавио је синоћ да се од српских председника Привремених органа на Косову и Метохији тражи да дају изјаве због наводно фалсификованог потписа.

“Имам информацију да се тражи да се дају изјаве, од појединих председника привремених органа и директора ових наших институција, да се 5. септембра јаве у регионалну јединицу на север и дају изјаву због наводног фалсификованог потписа“, рекао је Миловић за РТС.

среда, 04. септембар 2024.
29° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару