Читај ми!

Председник Вучић примио акредитивна писма нових амбасадора Швајцарске, Израела, Шведске, Данске и Чешке

Председник Србије Александар Вучић је у Палати "Србија" примио акредитивна писма новоименованих амбасадора Швајцарске, Израела, Шведске, Данске и Чешке.

Председник Александар Вучић примио је акредитивна писма нове амбасадорке Швајцарске Конфедерације у Србији Ан Лугон-Мулен и том приликом истакао да је чланство у ЕУ стратешко опредељење наше земље, а питање Косова и Метохије од највишег националног значаја.

"Пожелео сам добродошлицу новој амбасадорки Швајцарске Ан Лугон-Мулен и успех у раду током мандата у Србији. Током састанка смо разговарали о економским односима Србије и Швајцарске, а ја сам изразио захвалност на подршци коју Швајцарска пружа нашој земљи у области развојне сарадње која се успешно одвија дуже од 30 година", написао је Вучић на својој Инстаграм страници.

Нагласио је заинтересованост Србије за интензивирање политичког дијалога и указао на важност даљег унапређења парламентарне сарадње.

"Поновио сам да је чланство у ЕУ стратешко опредељење и приоритет спољне политике наше земље и истакао да је питање Косова и Метохије за нас од највишег националног државног значаја", навео је Вучић.

Председник је примио и акредитивна писма новоименоване амбасадорке Државе Израел Авивит Бар-Илан којој је уз срдачну добродошлицу, пожелео "успех у дипломатској мисији учвршћивања односа и ширења сарадње између наше две земље".

"Изразио сам наду да ће уважена амбасадорка током мандата унети у свој ангажман и личну ноту, будући да је њен отац рођени Београђанин, што представља још једну, врло посебну, спону између наших народа", написао је Вучић на свом налогу на друштвеној мрежи Инстаграм.

Додао је да је са амбасадорком разговарао о геополитичким и економским питањима од значаја и узајамног интереса. 

"Нагласио сам да је интензивирање дипломатских напора у циљу постизања одрживог мира у свим актуелним сукобима од пресудног значаја за будућност глобалног поретка и да Србија, у том смислу, остаје искрено посвећена свим иницијативама које могу да помогну у постизању тог циља", навео је Вучић.

Вучић је примио и акредитивна писма амбасадорке Краљевине Шведске у Београду Шарлоте Самелин и том приликом поручио да је Шведска један од најзначајнијих скандинавских партнера наше земље.

"Упутио сам срдачну добродошлицу амбасадорски Краљевине Шведске Шарлоти Самелин и пожелео много успеха током обављања дужности у Србији. Шведска је један од најзначајнијих скандинавских партнера наше земље стога смо опредељени да у наредном периоду јачамо узајамно корисну сарадњу и додатно интензивирамо наш политички дијалог на свим нивоима", објавио је Вучић на Инстаграму.

Додао је да су разговарали и о низу регионалних и глобалних питања, као и да је он још једном потврдио опредељење Србије да да пун допринос регионалној стабилности.

Председник Вучић примио је и акредитивна писма новоименоване амбасадорке Краљевине Данске Перниле Делер Кардел, којој је захвалио на подршци Данске европском путу наше земље.

"Пожелео сам уваженој амбасадорки Делер Кардел успешан мандат у Србији, уверен да ће богато дипломатско искуство које је стекла широм света умногоме допринети јачању односа између наших земаља", написао је Вучић на свом Инстаграм налогу.

Истакао је да је Данска једна од најзначајнијих скандинавских партнера Србије и изразио интерес Србије за даљим ширењем узајамно корисне сарадње уз додатно интензивирање политичког дијалога на свим нивоима. 

"Захвалио сам Данској на подршци нашем европском путу, указавши на стратешко опредељење Србије да својим угледом допринесе миру, стабилности и напретку нашег заједничког континента. Такође, искористио сам прилику да детаљније упознам уважену амбасадорку са Специјализованом изложбом EXPO 2027, истакавши да би учешће Данске умногоме обогатило ову престижну манифестацију", навео је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма новоизабраног амбасадора Чешке Републике Јана Бондија, коме је поручио да Србија цени подршку Чешке процесу проширења Европске уније, а посебно путу Србије ка пуноправном чланству.

"Амбасадору Чешке Републике Јану Бондију сам пожелео срдачну дободошлицу и успешан дипломатски мандат у Србији. Разговарали смо динамичном развоју билатералне економске сарадње коју карактерише све већа робна размена и трговина услугама, уз растући прилив чешких инвестиција. Изразили смо заинтересованост за даље унапређивање у свим областима од заједничког интереса, чему ће веома допринети предстојећа посета чешког премијера", написао је Вучић на свом Инстаграм налогу.

уторак, 03. септембар 2024.
33° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару