Читај ми!

Косовска полиција упала у зграде Привремених органа Владе Србије у четири општине на северу КиМ

Специјалци полиције са фантомкама и дугим цевима упали су у зграде Привремених органа Владе Србије у четири општине на северу Косова и Метохије. Председник Владе Србије Милош Вучевић најоштрије је осудио упад припадника специјалне јединице такозване косовске полиције у зграде Привремених органа у четири српске општине, и истакао да захтева хитну и најоштрију реакцију међународне заједнице.

Заменик командира полиције за регион Север Ветон Ељшани изјавио је да се ради о институцијама које власт у Приштини сматра паралелним. Зграде Привремених органа и простор око њих су блокирани.

Акција је, како је навео, почела око 17 часова, тврдећи да није било отпора приликом њеног извођења.

У тренутку упада косовске полиције у зградама није било запослених.

Специјалци Аљбина Куртија упали су и у болнички круг КБЦ у Косовској Митровици, као и у зграду у Косовској Митровици у којој се налази Фонд ПИО, просторије Канцеларије за КиМ, Косовскомитровички управни округ и Центар за социјални рад, као и у Лепосавић.

Косовска полиција под пуном опремом налази се и на главним раскрсницама у Митровици.

Вучевић: Доста је међународна заједница прећуткивала Куртијево насиље

Председник Владе Милош Вучевић најоштрије је осудио упад припадника специјалне јединице такозване косовске полиције у зграде Привремених органа у четири српске општине на северу Косова и Метохије – Косовској Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку, и истакао да захтева хитну и најоштрију реакцију међународне заједнице.

"Да је све ово време, од када Куртијев режим иде на Србе дугим цевима, било другачијих реакција осим прећуткивања и игнорисања насиља и криминализације севера Косова и Метохије од стране Аљбина Куртија, можда данас не бисмо гледали слике овог ужасног насиља. Очигледно је да је Курти кренуо у остварење свог плана, а то је да протера и угаси све што је српско, па тако и српске институције на Косову и Метохији", навео је Вучевић.

Председник српске владе истиче да је "индикативно да је свој последњи обрачун са Србима Аљбин Курти наредио одмах након завршетка дводневне посете Србији председника Француске Емануела Макрона", наводи се у саопштењу Кабинета председника Владе.

"Србија је јасно послала поруку да се чврсто залаже за мир и стабилност у региону, али неће дозволити насиље и погром над њеним народом. За ескалацију насиља на Косову и Метохији крива је искључиво једна страна – режим Аљбина Куртија, и то је данас поново показао. Срби живе под његовим терором, и то под хитно мора да се прекине!", затражио је Вучевић.

Петковић: Курти кренуо у гашење свих српских институција на северу КиМ

Хаос који је данас у све четири општине на северу Косова и Метохије спровео Аљбин Курти имаће далекосежне последице по нормализацију односа Београда и Приштине и срачунат је с циљем изазивања сукоба на северу покрајине и нове ескалације ситуације, саопштио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Куртијеви специјалци до зуба наоружани, са блиндираним возилима и оружјем на готовс, упали су у четири Привремена органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, као и у болнички круг КБЦ Косовска Митровица, уз упад и у зграду у којој се налазе просторије Фонда ПИО, просторије Канцеларије за КиМ, Косовскомитровичког управног округа и Центра за социјални рад.

"Аљбин Курти је овим кренуо у гашење свих српских институција на северу покрајине, које нису никакве паралелне институције него оне институције које би требало да буду база за формирање ЗСО.

Имајући у виду да међународна заједница протеклих месеци упорно понавља да Приштина мора да оснује ЗСО што пре, очито је да је овај најновији чин бруталног насиља Приштине директно уперен и против Срба, али и међународне заједнице", навеп је Петковић у саопштењу.

Реч је о институцијама које су жила куцавица опстанка српског народа на северу Косова и Метохије и чијим гашењем Курти жели да угаси живот Срба на северу КиМ и спроведе финално етничко чишћење.

Те институције омогућавају Србима минимум јавних услуга и егзистенције, од социјалних давања, преко плата и пензија.

Ово је очигледни доказ да Куртија не занимају ставови међународне заједнице и да се неће зауставити док не доврши прогон Срба, наводи се у саопштењу директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића.

петак, 30. август 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару