Читај ми!

Усвојено више докумената о сарадњи између Србије и Француске

Влада Републике Србије усвојила је на седници више докумената – меморандума о разумевању о сарадњи и протокола између Србије и Републике Француске из различитих области. Потписана документа односе се на области дигиталних технологија, рударства и енергетике, науке, технолошког развоја, туризма, пољопривреде и друго.

Чланови Владе усвојили су Предлог закона о стратешкој процени утицаја на животну средину којим је предвиђено да се процена обавља за све планове и програме у области просторног и урбанистичког планирања или коришћења земљишта којима се успоставља оквир за одобравање будућих развојних пројеката, наводи се у саопштењу.

Документом се уређују услови, начин и поступак процене утицаја на животну средину усвојених стратегија и програма.

Кључни бенефит нових законских решења је и усаглашеност са појединим одредбама Директиве Европског парламента и другим документима, успостављање законског оквира за израду два правилника  – о раду стручне комисије и о обавештавању јавности и спровођења јавне расправе о нацрту плана и програма и извештају о стратешкој процени утицаја.

Казнене одредбе усаглашене су са Законом о прекршајима, а прописане су и санкције за привредни преступ које до сада нису постојале.

Имајући у виду материју коју регулише, предложена решења имаће позитиван утицај на све сегменте друштва, јер ће допринети усвајању повољнијих планова и програма у области заштите животне средине, истиче се у саопштењу Владе.

Рокови 

На седници је усвојен Предлог закона о процени утицаја на животну средину, којим се постиже већи степен усаглашености са Директивом Европског парламента и Савета о процени утицаја на животну средину одређених јавних и приватних пројеката.

Овим предлогом закона продужен је рок за достављање мишљења заинтересоване јавности на захтев за одлучивање о потреби процене утицаја на животну средину са 10 на 15 дана, рок за достављање мишљења на захтев за одређивање обима и садржаја је 15 дана, али се одлуком надлежног органа може продужити до 30 дана.

Рок за увид у студију о процени утицаја пројекта на животну средину је продужен са 20 на 30 дана од тренутка оглашавања у средствима информисања до момента одржавања јавне расправе, док је рок за достављање мишљења заинтересоване јавности на студију 40 дана од оглашавања уз могућност да га надлежни орган продужи до 60 дана.

Жива и превенција удеса

Влада Србије усвојила је и Предлог закона о потврђивању Минамата конвенције о живи, која тежи решавању питања везаних за испуштање и коришћење живе у трговини и индустријским процесима.

Имплементацијом ове конвенције постиже се смањење и престанак снабдевања и трговине живом, фазно искључивање или фазно смањивање одређених производа и процеса у којима се налази или користи жива, као и смањење емисија живе и њеног испуштања у животну средину, наглашава се у саопштењу.

Усвојен је и Предлог закона о контроли опасности од великих удеса који укључују опасне супстанце.

Овим документом се уређују правила превенције великих удеса који укључују ове врсте супстанци и ограничавања њихових последица по здравље људи и животну средину. 

Унапређује се и систем контроле опасности од великих удеса кроз успостављање и примену одговарајућих мера превенције на свим нивоима.

четвртак, 29. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару