Отворено писмо Националног конвента Ани Брнабић и Милошу Вучевићу о кампањи против цивилног друштва

Национални конвент о Европској унији (НКЕУ) упутио је председници Скупштине Србије Ани Брнабић и премијеру Милошу Вучевићу отворено писмо и замолио их да јасно изнесу свој став поводом укључивања највиших државних званичника у кампању против цивилног сектора, као и да се разјасни на који начин виде даљу сарадњу са тим сектором.

Конвент је навео да им се, имајући у виду драстично погоршање услова за грађанско деловање током претходних неколико месеци, обраћа искрено јер постоји забринутост за даљу судбину процеса европских интеграција Србије, али и процеса институционалног дијалога који је у ранијем периоду био препознат као пример транспарентног и ефикасног укључивања представника јавности у преговоре о приступању Србије ЕУ.

У писму НКЕУ указује да последњих неколико недеља сведочи све чешћем хапшењу активиста, као и изјавама високих државних званичника у којима се, на основу манипулација правним оквиром Србије, удружења грађана, укључујући и чланове НКЕУ, оптужују да су страни плаћеници, непријатељи државе, особе чији је циљ дестабилизација земље и угрожавање безбедности председника државе.

Поједине чланове Радне групе НКЕУ за поглавље 35, која се бави праћењем дијалога Београда и Приштине, припадници МУП неоправдано и безразложно задржавању на граничним прелазима, очигледно по основу спискова о вербалном деликту, које је поменуо министар Ивице Дачића, навео је НКЕУ, уз напомену да се последњи такав случај десио на београдском аеродрому током претходне вечери.

"Све ово, заједно са кампањом коју воде новинари таблоида, представљајући се као форензичари, тужиоци и судије ствара атмосферу страха и несигурности која озбиљно отежава, ако не и онемогућава, наш даљи рад", оценио је Национални конвент.

Према НКЕУ, ова последња кампања је базирана на чињеници да поједина удружења грађана средства за свој рад на потпуно законит начин добијају из иностраних извора, из којих се финасирају и активности Владе Србије, њених министарстава, државних институција, као и локалних самоуправа. "Све ове активности и изјаве су неприхватљиве, и стоје у директној супротности с међународним правом и обавезама које је Србија преузела у области људских права и демократских слобода, а посебно у оквиру преговарачких поглавља 23 и 24", истакао је НКЕУ.

У писму се истиче да су право на слободу изражавања, окупљања и удруживања темељна права која свака демократска држава треба да штити, а да тренутни поступци државних органа доводе у питање посвећеност Србије тим принципима.

Национални конвенст сматра да је ситуација у којој смо се као друштво нашли, последица непостојања толерантног и инклузивног дијалога између државе и грађана, осим за потребе доказивања декларативне посвећености даљој европској перспективи Србији, без истинске жеље да се сагледају различите перспективе и и последице одлука које се доносе.

"Накнадна жеља за дијалогом, која се до сада демонстрирала, у ситуацији у којој грађани већ почну да изазивају незадовољство на ванинституционалне начине, не може донети резултат, јер представља покушај да се накнадно подели одговорност за одлуке које су претходно донете неинклузивно и непартиципативно", указао је НКЕУ. Конвент је додао да и примећује да је наратив грађанских протеста истовремено и антиевропски, иако тема рударских активности нема никакве директне везе са процесом европских интеграција, нити представља нови услов који ЕУ износи пред Србију у погледу њеног даљег напретка у преговарачком процесу.

Имајући све то у виду, дубоко забринути за стање демократије и грађанских права у Србији, али и њену даљу европску будућност, НКЕУ је замолио Брнабић и Вучевића да јасно изнесу свој став поводом укључивања највиших државних званичника у кампању против цивилног сектора.

"Такође, у том контексту сматрамо неопходним, да се у овим околностима разјасни на који начин Влада и Народна скупштина виде даљу сарадњу са цивилним сектором, па и Националним конвентом", наводи се у писму.

Изражавајући уврење да је у интересу свих да се очува простор за слободан рад цивилног сектора, који је кључан за демократски развој сваке земље, НКЕУ је навео да је и даље спреман да помогне процес демократизације Србије у оквиру процеса приступања ЕУ, као и дијалог на било коју тему од значаја за друштво, уколико постоји истинска спремност институција да му приступе без предрасуда о неистомишљеницима и уз истинску жељу да се различита мишљења уваже.

"Да би се то десило, потребно је да се представници институција, у складу са одговорношћу коју пред грађанима имају, уздрже од даљих продубљивања подела унутар друштва и да својим деловањем обезбеде институционални дијалог са свим заинтересованим актерима, у ранијим фазама одлучивања, а не након што су одређене одлуке донете", истакао је НКЕУ.

Национални конвет је додао да од Брнабић и Вучевића очекује предлог даљих корака у комуникацији између институција и цивилног сектора, како би могла да се настави сарадња у интересу процеса приступања Србије ЕУ и развоја Србије кроз дијалог заснован на међусобном поштовању и уважавању различитих ставова. 

уторак, 27. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару