Читај ми!

Група жена са севера КиМ у писму Кфору тражи да мост на Ибру не буде отворен

Група жена са севера КиМ уручила је у северном делу Косовске Митровице карабињерима у саставу Кфора писмо упућено тој јединици и команданту Кфора Озкану Улуташу, а у којем траже да главни мост на Ибру у том граду, чије је отварање најавила Приштина, не буде отворен јер се, како истичу у писму, и без тога осећају довољно угрожено.

У писму се указује на животне и безбедносне изазове с којима се сусрећу Срби на КиМ, поготово женска популација – од јавне безбедности, до проблема са набавком лекова, робе и приступа новцу, са нагласком на неповерење у полицију и погоршано стање међуетничких односа, преноси ТВ Мост.

Милица Радовановић, једна од жена које су предале писмо, рекла је да су писмо предале као грађанке и да не представљају ниједну организацију, институцију ни политичку партију.

"Након више месеци разговора са другим женама, али и последњих дешавања од скорашњих протеста, преко бројних хапшења и других ситуација пуних тензија, нас неколико је дошло на идеју да покушамо да сумирамо највеће бриге и страхове жена са севера Косова", рекла је Радовановићева.

Она је додала да је писмо команданту Кфора "најбољи одраз настојања да све те бриге ставе на парче папира" и навела да је писмо у само једном дану подржало 415 жена из четири општине на северу КиМ.

"Од команданта Кфора тражимо одлучну реакцију и јасан сигнал да никакви политички интереси неће превагнути интересе грађана који су сада већински против отварања моста", истакла је Радовановићева.

Према њеним речима, у писму је наведен и низ других проблема с којима се жене на северу КиМ суочавају.

"Иако је ово иницијатива жена са севера Косова, желимо да скренемо пажњу и на чињеницу да се са већином ових проблема суочавају и наше сунароткиње које живе на југу Косова. Прва међу њима је Драгица Гашић, чији стан је јуче каменован у Ђаковици", указала је Радовановић.

Навела је да су потписнице писма докторке, медицинске раднице, инжењерке, домаћице, психолози, педагози, уметнице, новинарке, просветне раднице, универзитетске професорке, пензионерке, студенткиње…

Милена Стијовић, једна од потписница иницијативе, указала је на проблеме с којима се сусрећу и који им чине живот изузетно тешким, услед забране динара на КиМ коју је увела Приштина, недостатка лекова и робе.

Најављено отварање моста

Привремене институције у Приштини најавиле су отварање главног моста на Ибру, иако се томе против Срби на северу КиМ истичући да то угрожава њихову безбедност.

ЕУ, ОЕБС, Кфор и САД такође се противе отварању моста и истичу да та тема мора да буде део дијалога Београда и Приштине уз посредство ЕУ.

Главни мост на Ибру дели Косовску Митровицу на јужни део града, где живе Албанци, и северни део, у којем 95 одсто становништва чине Срби.

Албанци су више пута преко тог моста покушавали да упадну у северни део града где живе Срби, због чега је долазило до сукоба, а мост непрекидно чувају италијански карабињери из састава Кфора.

уторак, 13. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару