Координационо тело Владе: Скуп у Бујановцу злоупотреба Албанаца са југа Србије

Координационо тело Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа оцењује да скуп у Бујановцу представља злоупотребу Албанаца са југа Србије у циљу изазивања нових тензија и дестабилизације региона.

Народни посланик Шаип Камбери је на скупу у Бујановцу оптужио државу Србију за дискриминацију Албанаца, тврдећи да су они недовољно заступљени у државним институцијама, што су, како се истиче у саопштењу, нетачне тврдње, јер су, на пример у 2023. години у Дому здравља у Бујановцу од 45 новозапослених радника 25 били Албанци, док су две докторке из Бујановца запослене у Здравственом центру Врање прошле године.

Када је у питању образовање, додаје се, обезбеђени су комплетни уџбеници за основно образовање на албанском језику, чека се добијање сагласности Албанског националног савета како би се ушло у процедуру штампања уџбеника за средње образовање, а Влада Републике Србије је донела Закључак о реновирању Основне школе "Сами Фрашери" у селу Лучане, општина Бујановац.

"План у седам тачака који је Влада Србије усвојила у јуну 2013. године и који је предвиђао разговоре са албанским представницима из Прешева и Бујановца, прекинут је од стране Ризе Хаљимија, тадашњег народног посланика у Скупштини Србије, који је представљао политичке представнике Албанаца, у новембру исте године", наводи се у саопштењу.

Упркос више безуспешних позива Владе Србије за наставак дијалога, додаје се, преко Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Албанци нису одговорили, али је у међувремену саграђено ванболничко породилиште у Прешеву и зграда Одељења Економског факултета из Суботице у Бујановцу 2015. године, што су били њихови захтеви из Плана у седам тачака.

У саопштењу се оцењује да прави разлог данашњег окупљања није угроженост права Албанаца, већ одлазак у опозицију Шаипа Камберија, Нагипа Арифија и Шћиприма Муслијуа у општини Бујановац.

"Док су били на власти, нису показивали интерес за решавање локалних проблема својих суграђана. Дакле, ово окупљање је још један покушај дестабилизације у региону у режији приштинског режима, под директним патронатом Аљбина Куртија", додаје се у саопштењу.

Наводе да ће Координационо тело Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа наставити да ради на свеукупном развоју ових општина и свих њених грађана, без обзира на њихову верску и политичку припадност.

У Бујановцу је одржан протест у организацији Националног савета Албанаца (НСА), са којег је поред осталог затражено "заустављање пасивизације пребивалишта албанских грађана", као и њихово веће присуство у државним институцијама и предузећима.

уторак, 13. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару