Читај ми!

Вучевић: Неће бити затварања рудника у Жагубици

Делегација Владе на челу са премијером Милошем Вучевићем посетила је рудник мрког угља "Јасеновац" у Крепољину код Жагубице. Премијер је саопштио да ће рудник наставити да ради и да ће се врло пажљиво и брижљиво доносити одлуке у вези са отварањем било ког новог рудника. Нада се да ће држава имати средства за раст плата и истакао тешку ситуацију у којој раде рудари у "Јасеновцу".

Председник Владе Србије Милош Вучевић, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић посетили су рудник мрког угља "Јасеновац" у Крепољину.

Премијер је рекао да ће рудник наставити да ради и да ће се врло пажљиво и брижљиво доносити одлуке у отварању било ког новог рудника.

Рудник мрког угља "Јасеновац" је један од девет рудника који послују у оквиру Јавног предузећа за подземну експлоатацију угља "Ресавица".

"Рудник се неће затварати"

Премијер је саопштио да је најважније што има да кажем рударима, да су Министарство рударства, и енергетике, Влада Србије у договору са председником државе донели одлуку да рудник настави да ради.

Навео је да рудари сада знају да имају сигурност и извесност, рекао је Вучевић, да ће рудник наставити да ради и да нема затварања рудника у Жагубици.

"Битни сте нам, важни сте нам, знам да имате много проблема, знам да је овде још застарелија опрема и још је мањи био ниво улагања деценијама уназад, али знам да ваше породице живе од овога, да ви живите од овога, да радите тежак, високоризичан посао", рекао је Вучевић.

Навео је да је реч о важном послу, а да је фабрика важна и за општину Жагубицу, као и за тај део Браничевског округа.

"И за мене најважније је да наши рудари знају да их поштујемо искрено и да ће имати подршку да раде. Без подршке државе, Владе, Ресавица би тешко могла да издржи под свим оним околностима које су наслеђене", рекао је премијер.

Вучевић је додао да верује да ће наредни период доказати оправданост ове подршке.

"Морамо бити захвални нашим рударима, поштовати наше руднике, чувати их, јер због њих имамо и струје и енергетску безбедност. То је део нас од средњег века, па до дана данашњег и од тога се нећемо одрећи", рекао је он.

"Одлуке о отварању нових рудника ће се доносити пажљиво"

Вучевић је поновио да ће се одлуке о отварању нових рудника доносити врло пажљиво.

"Последњих 21 годину само један рудник је отворен у Србији. Неће бити никакво прекопавање по Србији, него ћемо сваку елементну одлуку доносити након детаљних студија и анализа, пре свега водећи рачуна о здрављу грађана, заштити животне средине и наравно економским интересима", рекао је Вучевић.

Навео је да се то ради за народ и за државу – "овај рудник наставља да ради. Неће бити затварања производње докле год има потенцијала", рекао је премијер.

Премијер се нада да ће држава имати средства за раст плата.

"Пошто знам да нису високе и свакако би требале да буду веће. И не само за вас који сте у јамама, него и за оне људе који раде друге послове, који су исто неизоставни део читавог ланца производње и добијања угља, а из тог угља нам раде термоелектране, а баш из тих термоелектрана добијамо струју", рекао је Вучевић.

Навео је да су услови рада свуда тешки, али да су у руднику "Јасеновац" нешто сложенији.

"Видим да су тежи услови него где сам био пре два дана", рекао је Вучевић.

Први радови на експлоатацији угља у подручју Крепољинске угљоносне зоне датирају још из времена пре Првог светског рата, када су мештани почели да копају угаљ са изданка за своје потребе, и од тада се експлоатација одвија све до данас.

Рудник "Јасеновац" спада у мање руднике али је, по карактеру свог привређивања и улози у укупној структури привреде Општине Жагубица, најзначајнија организација на том подручју.

Вучевић је истакао да је захвалност рударима трајна и додао да докле год је ова политика одговорна за државу Србију, заједно са председником ће се чувати здравље рудара, и да ће се они поштовати и да је то најважнија порука коју је желео да пренесе свим рударима.

Премијер Вучевић је поздравом "срећно" честитао празник рудара и рекао да ће наставити да обилазе руднике у Србији.

четвртак, 08. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару