Читај ми!

Вучић: Куртијево понашање покушај изазивања ратног сукоба, ми желимо да сачувамо мир

Председник Александар Вучић рекао је да је понашање Аљбина Куртија покушај изазивања ратног сукоба, организовано и уз подршку појединих западних сила. Србија не жели рат и жели да сачува мир, поручио је Вучић. Што се тиче пројекта "Јадар", најавио је да ће министар здравља сутра изаћи са тимом најстручнијих лекара, да се види да ли то може да утиче на здравље.

Александар Вучић је изјавио у обраћању новинарима током обиласка радова на изградњи Дечје болнице "Тиршова 2", поводом хапшења Срба на КиМ и данашњег упада у просторије "Поште Србије", да је Куртијево понашање покушај изазивања ратног сукоба.

"Ми не желимо рат, желимо да сачувамо мир, али он то ради смишљено, организовано и уз подршку појединих западних сила. Саопштење Спољне службе европске агенције, њиховог ‘министарства спољних послова‘, срамотно је и безобразно зато што у том саопштењу они нас позивају да поново о Куртијевим једностраним потезима, иначе противправним, идемо да разговарамо"; истакао је председник.

Какву год глупост да направи Курти, указује Вучић, они зову да разговарамо о томе што је брутално прекршио.

Подсетио је да од 2015. године постоји споразум о телекомуникацијама, “Пошти Србије“, и истакао да је тај споразум брутално прегажен.

"Намерно је ублажаван текст, знам како је то ишло изнутра. Због две чланице Европске уније које увек ублажавају све ставове који би требало да иду против Приштине и Куртија и покушавају да нас направе будалама. То говори о њима и ништа више од тога", навео је Вучић.

Веома је, истиче, забринут. "Даље нећу да говорим, јер се плашим да бих могао да нашкодим интересима своје земље и свога народа", рекао је председник.

"Лично сам разговарао са Лајчаком, проследио сам им недвосмислену поруку, па ћемо да видимо шта ћемо да радимо", додао је Вучић.

"Тим најстручнијих лекара о утицају рударења литијума на здравље"

Председник је, одговарајући на питање новинара о протестима против пројекта "Јадар", рекао да нема копања још најмање две године.

Најавио је да ће министар здравља Златибор Лончар сутра изаћи са тимом најстручнијих лекара у земљи из различитих области, да се види да ли то може да утиче на здравље.

Додао је да ће бити формиран и посебан тим за заштиту животне средине.

"Ово је једно мало парче земље, ништа више од тога. И ту иде подземни рудник. Значи под земљу, а не површински коп", истакао је Вучић.

Осим у Лозници, истакао је, у Србији нема где друго да се копа литијум, јер га нема.

"Много бих волео да га има, али га нема. Има га у Лозници на том парчету земље, од свега 140 хектара, плус фабрика која иде уз то, то је укупно 220 хектара", наводи председник.

"Никад нисам изводио војску и полицију, нити ћу"

Председник је, поводом тврдњи на друштвеним мрежама да ће наводно 1. октобра да прогласи ванредно стање да би по налогу страних служби "Рио Тинто" могао да обавља своје послове, рекао да војску и полицију није никад изводио, нити ће да изводи, те да ће они реаговати тек када се направи велика глупост, ако се упадне у институције, туку полицајци и слично.

"Мени помажу стране службе? Па њих организују стране службе. Не него се сами организовали, па се сами договорили... Њих организују да би срушили слободну и независну Србију", рекао је Вучић.

Упитао је када је он то извео војску и полицију, уз подсећање да је опозиција упадала у РТС и у Скупштину.

Председник је истакао и да ће наредни избори бити одржани 2027. године, а да пре тога опозиција има прилику да га смени кроз референдум о опозиву председника, али да они не желе на гласање.

На питање новинара да ли му је неко из опозиције одговорио на позив да скупе 70 потписа посланика и да ће им Српска напредна странка скупити остатак како би затражили референдум, Вучић је рекао да су одговорили и да "неће они на гласање".

"Они би референдум о нечему другом, не би о мени. Мене би да смене, а не би на референдум", рекао је Вучић.

уторак, 06. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару