Читај ми!

Инцидент на аеродрому у Скопљу током проласка Вјосе Османи - телохранитељи се сукобили са запосленима

Управа аеродрома у Скопљу негирала је да је током контроле председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи дошло до угрожавања њене безбедности. Указује "да има законску обавезу да изврши безбедносну проверу свих путника, пртљага и терета на летовима са Међународног аеродрома Скопље и аеродрома Свети Апостол Павле Охрид, укључујући и путнике који путују кроз ВИП салон".

Ова рекација управе аеродрома уследила је након оптужби особља из пратње председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи које је медијима у Приштини пренело да је обезбеђење аеродрома у Скопљу покушало да узме лични телефон председнице Османи, и да је чак и физички гурне.

"Она тако нешто није дозволила, јер би то био тежак прекршај. Упркос покушајима тима председнице да објасне правила службенику аеродрома, он је покушао да физички гурне председницу, у ком случају је косовска полиција била принуђена да реагује и отвори пут. Овакво понашање македонског аеродромског службеника је у супротности са било каквом међународном праксом, по којој су шефови држава, када путују, заштићени дипломатским привилегијама и имунитетима", рекао је Беким Купина, саветник Вјосе Османи.

Законска обавеза провере путника

Управа аеродрома је саопштила "да има законску обавезу да изврши безбедносну проверу свих путника, пртљага и терета на летовима са Међународног аеродрома Скопље и аеродрома Свети Апостол Павле Охрид, укључујући и путнике који путују кроз ВИП салон".

Одељење безбедности Северне Македоније, у оквиру својих надлежности, извршило је стандардну безбедносну проверу поменутог путника као и његовог пртљага на пункту обезбеђења ВИП салона, пишу македонски медији.

Беким Купина је навео да је Османи о свему обавестила председника Собрања Северне Македоније, Африма Гашија, чији је службеник обезбеђења, како јављају македонски медији, у једном тренутку потегао пиштољ.

"Када је Османи, која је користила Северну Македонију за транзит, стигла, у складу са процедуром обезбеђења аеродрома, замољена је да отвори своје кофере и покаже шта је у њима. Османи је одбила да изврши наређење и дрско и непримерено се обратила обезбеђењу аеродрома. Одбијајући да отвори своје кофере, позвала је председника македонског Собрања Африма Гашија и од њега затражила помоћ да прође без прегледа њеног пртљага. Гаши је, злоупотребљавајући свој положај, пристао да јој помогне и послао припаднике свог обезбеђења на челу са шефом Сабедином Синанијем, који су се одмах упутили на скопски аеродром. Синани и још неколико припадника Гашијевог обезбеђења пред десетак сведока путника, дрско и увредљиво су се обратили обезбеђењу аеродрома и тражили да Вјоса Османи прође”, преносе медији у Скопљу.

Талачка драма

"Након што су запослени одбили да је пусте, Синани је извукао пиштољ и уперио га у чело полицијског обезбеђења на аеродрому. Убрзо након тога, неколико полицијских аутомобила из аеродромске полицијске станице са напуњеним оружјем, стигло је испред ВИП улаза на аеродром и уперило оружје у Синанија. После краће талачке драме, оружје је одложено без икаквих повреда и жртава", преносе медији.

Заменик министра унутрашњих послова Северне Македоније Астрит Хисени рекао је да се чека да истражни органи изађу са тачним информацијама шта се догодило.

петак, 02. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару