ЕК: Меморандумом о разумевању ЕУ и Србије успоставља се блиска сарадња у пет области

Европска комисија објавила је данас да су ЕУ и Србија потписале Меморандум о разумевању којим се покреће Стратешко партнерство о одрживим сировинама, ланцима вредности батерија и електричним возилима и објаснила да се меморандумом успоставља блиска сарадња ЕУ и Србије у пет области, у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању.

Како се наводи у саопштењу Европске комисије, меморандумом се успоставља блиска сарадња у унапређењу развоја ланаца вредности за сировине, батерије и електрична возила, омогућавањем блиске сарадње између ЕУ и српских индустријских актера и заинтересованих страна.

У том контексту напомиње се да ће Меморандум о разумевању подстаћи развој обострано корисних пројеката, са посебним фокусом на индустријски екосистем електричних возила.

Као друга област наводи се сарадња на пољу истраживања и иновација кроз мапирање постојец́их области сарадње у оквиру ЕУ програма Хоризонт Европа и других могућности.

Како се објашњава, обе стране ће, на основу меморандума, размењивати знања и технологије у вези са одрживим истраживањем, екстракцијом, прерадом и рециклажом секундарних сировина.

Када је реч о примени високих еколошких, друштвених и управљачких стандарда и пракси, наводи се да ће бити олакшана кроз међусобне консултације и размену информација о релевантним политикама и иницијативама дуж читавих ланаца вредности, укључујући повећану пажњу и могућност следљивости за ланац вредности батерија.

Четврта област сарадње односи се на мобилизацију финансијских и инвестиционих инструмената за подршку инвестиционим пројектима у оквиру Партнерства, посебно кроз Инвест ЕУ, Инвестициони оквир за Западни Балкан и Јединствену листу пројектних идеја у Србији, као и у оквиру Европског савеза за сировине и Европског савеза за батерије.

Последња област сарадње подразумева развијање неопходних вештина за висококвалитетне послове у сектору сировина и батерија, што укључује учешће српских организација у Европски савез за батерије и надолазеће академије посвећене сировинама, укључујући могући допринос Србије са наменским програмима и стажирањем.

Из Комисије наглашавају да је циљ партнерства да подржи развој нових локалних индустрија и висококвалитетних радних места дуж ланца вредности електричних возила, уз пуно поштовање високих еколошких и друштвених стандарда, као и уважавање забринутости локалних заједница уз пуну транспарентност.

Наводе и да партнерство пружа и оквир за снажно јавно-приватно ангажовање на више нивоа између институција и тела ЕУ, индустријских актера, пословних удружења, социјалних партнера, представника цивилног друштва, релевантних министарстава заинтересованих држава чланица и Србије, јавних организација, финансијских институција и инвеститора.

"Партнерство се надограђује на Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) који је ступио на снагу 1. септембра 2013. и у складу је са новим Планом раста за Западни Балкан Европске уније. Оно представља градивни блок у унапређењу интеграције Србије у јединствено тржиште ЕУ и даљем јачању њене економске, социјалне и еколошке конвергенције са ЕУ", поручује се у саопштењу.

Након потписивања Меморандума о разумевању, додаје се у саопштењу, ЕУ и Србија ће у року од шест месеци израдити мапу пута са конкретним акцијама за спровођење Стратешког партнерства.

Меморандум су данас потписали извршни потпредседник Европске комисије за европски зелени договор, међуинституционалне односе и стратешко предвиђање Марош Шефчович и министарка рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић, у присуству председника Србије Александра Вучића и немачког канцелара Олафа Шолца.

Влада Србије јуче је усвојила Закључак о утврђивању основе за закључивање Меморандума о разумевању између Србије и ЕУ о стратешком партнерству у области одрживих сировина, ланаца вредности батерија и електричних возила.

субота, 20. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару