Читај ми!

Велика шанса или државни удар – протести и реаговања опозиције на Меморандум ЕУ и Србије

У Београду је данас потписан Меморандум између ЕУ и Србије о стратешком партнерству о стратешким сировинама. Док власт и партнери из ЕУ истичу да је пројекат "Јадар“ велика шанса за Србију, део опозиције и еколошки активисти протестују истичући да најављено ископавање литијума "крши стандарде демократије и европских вредности".

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић изјавила је да је одлука о рударењу литијума стратешка одлука за државу и њене грађане и да су потребни ванредни парламентарни избори на којима би се грађани изјаснили да ли су за такву политику.

Тепићева је навела да Српска напредна странка није пре избора рекла да ће се свим снагама заложити да се с тим крене, да је тиме преварила гласаче, те да због тога нема легитимитет за такву одлуку и политику.

"Због тога је неопходно одржати ванредне парламентарне изборе на којима би се грађани изјаснили да ли су за такву политику или подржавају став опозиционих странака и стручне јавности који се томе противе", нагласила је Мариника Тепић.

Саво Манојловић који представља Покрет "Крени-промени" је на конференцији за новинаре, уочи састанка Вучић–Шолц у Палати Србија, поручио да најављено ископавање литијума у Србији "крши стандарде демократије и европских вредности".

Покрет "Крени-промени": Рудници крај пољопривреде

“То је концепт против кога устајемо и то је кршење уставног поретка и покушај државног удара”, изјавио је Манојловић.

Он је предочио да ће, уколико дође до немира и грађанске непослушности, то бити одговорност власти, а данашње потписивање меморандума “гурање прста у око” људима који се боре да очувају реке јер је вода стратешка сировина која би могла спасе Србију.

Александар Анђелковић је нагласио да ће уколико се, како је најавио Вучић, отвори 40 рудника у Србији, то значити крај пољопривреде у земљи. 

Јовановић: "Потписивање смртне казне за Јадар"

Представници Еколошког устанка покушали су данас да дођу до Палате Србија, где се одржава Самит о критичним сировинама Србије, али им полиција није дозволила, а лидер покрета Александар Јовановић изјавио је да се у Палати "дешава нешто што се зове потписивање смртне казне за чаробну долину Јадар".

Јовановић је рекао новинарима да им је дозвољено да се окупе "на ливади" преко пута Палате Србија и да не могу даље.

НДСС: Србија у служби интереса немачке аутомобилске индустрије

Нова демокрстска странка Србије поставила је низ транспарената којима је поручила председнику Србије Александру Вучићу, Немачкој и Европској унији да народ неће дозволити отварање рудника литијума у долини Јадра, саопштено је из те странке.

"Уместо да чува животну средину и заступа интересе Србије и грађана, режим послушно служи интересима немачке аутомобилске индустрије, мултинанционалних компанија и западних центара моћи", наводи Нови ДСС.

"Без обзира на медијску пропаганду и све отвореније претње грађанима, отпор пројекту Рио Тинта расте и поприма облике широког друштвеног и фронта за одбрану живота и слободе Србије", истакли су у саопштењу.

петак, 19. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару