Читај ми!

Вучић за РТС: Шолц долази у Србију, ништа у вези са литијумом нећемо крити од грађана

Председник Александар Вучић најавио је из Лондона, где ће присуствовати Самиту Европске политичке заједнице, да ће немачки канцелар Олаф Шолц у петак боравити у Београду. Планиран је разговор са председником Србије и потписивање Меморандума о разумевању између ЕУ и Србије о стратешком партнерству о одрживим сировинама, најавио је Вучић и истакао да ништа неће крити од грађана. Поручио је да ће све у вези са литијумом "фанфарама" објављивати.

Председник Србије Александар Вучић је данас почео посету Великој Британији, где се сутра одржава Самит Европске политичке заједнице који ће окупити готово 50 лидера држава.

Нови британски премијер Кир Стармер на почетку мандата биће домаћин највећег скупа у Европи у последњих неколико година. У палати Бленам, недалеко од Лондона, окупиће се лидери земаља чланица Европске уније, држава које то желе да постану, али и оних које само желе добре односе са Бриселом.

То ће бити прилика за бројне билатералне сусрете, а управо тако изгледа и агенда председника Србије Александра Вучића.

Председник Александар Вучић потврдио је за РТС да ће разговарати са холандским премијером Диком Схофом, као и са председником Француске Емануелом Макроном, али да ће имати кратке сусрете и са Швеђанима, Британцима и многим другима.

"Претпостављам да ће бити још билатералних састанака, имаћемо панеле, добра прилика да се разговара о свему и верујем да ћемо утаначити скору посету председника Макрона Србији“, каже Вучић.

Према његовим речима, биће на новом централном самиту и на панелима на којима обично дође до свађа, трвења и свега другог, много мање на централним скуповима где ће говорити господин Стармер и сасвим извесно Володимир Зеленски и још двоје или троје лидера ЕУ.

"Биће занимљиво зато што ће сутра први пут бити одржан самит Европске политичке заједнице а да Урсула фон дер Лејен неће бити ту, претпоставља се. Ако буде ту, сви ће пратити с пажњом оно што се збива у Европском парламенту јер око 12 сати би требало да се одлучи о будућем шефу Европске комисије“, каже председник.

Али што се Србије тиче, не очекује много закључака. Како је рекао, чини му се да су сви у Европи у некој врсти "ратног мода" и расположења.

"За нас је важно да имамо добре односе са Европом, да гурамо даље, да економски развијамо нашу земљу, да видимо можемо ли да напредујемо на европском путу, а све ово друго, да се измакнемо што је више могуће“, поручио је Вучић.

Тако је и настала Европска политичка заједница – као одговор Европе за јасну дистанцу у односу на Русију и Белорусију. Осим Грузије, Србија је једина која није увела санкције Русији.

асно је да ће мој колега, а сад ћемо видети да ли ће доћи председница Грузије Саломе Зурибишвили, која је против такве политике, или ће доћи премијер, који је за овакву политику, односно против увођења санкција. Свакако вам је јасно да ће Србија бити под највећом пажњом. Ми смо у срцу, у центру Европе, Грузија је мало даље, тако да ће свакако бити речи о томе и немам никакве сумње да ће Русија и Украјина бити главне теме“, каже Вучић.

Истакао је да Европска политичка заједница није била лоша идеја зато што она служи не да би се дало много онима који су на европском путу, али да им се ипак пружи прилика да једном у шест месеци говоре пред представницима Европске уније и да могу да искажу шта је то што мисле.

е мислим да је то лоше, мислим да је све то океј, али нема великих резултата, нити ће их бити. Ако ви водите у овом тренутку кампању против Виктора Орбана зато што је с неким разговарао, где је смисао свега? Шта очекујете од Србије? Да се придружи таквим критикама? Па нећемо. Од тога да се заклињемо на верност, да ћемо не знам шта да урадимо против Кине. Не пада ми на памет. Не зато што не припадамо ту. Да, припадамо ту, само што имамо свој мозак и рационално размишљамо и озбиљно промишљамо“, рекао је Вучић.

Додао је да ће тешко стићи код краља Чарлса на пријем.

еома ми је жао што и прошли пут због свих проблема које смо имали у Београду око двоструког масовног убиства нисмо могли да присуствујемо, јер смо морали да се вратимо у Београд мало раније“, каже Вучић.

О посети Олафа Шолца

Када је реч о најављеној посети немачког канцелара Олафа Шолца, али и потпредседника Европске комисије задуженог за енергетику, узимајући у обзир да је портпарол немачке владе рекао да иза посете стоји одрживо копање литијума у Србији, Вучић је рекао да нема шта да крије и да ће све у вези с тим "фанфарама" објављивати.

"Није баш за фанфаре када не потписујете уговор, већ потписујете писмо о намерама и меморандум о разумевању, али је важно за нас. Дакле, у име Европске комисије потписаће уговор са представницима наше владе, потпредседник Европске комисије, Марош Шевчович. Била би Урсула фон дер Лајен да није гласање баш сутра. Потписаће меморандум о разумевању, где ми не помињемо литијум, већ говоримо о свим минералима и о свему другом. Оно што се одвија на европском тлу, требало би да остане на европском тлу, што је чини ми се нешто потпуно нормално, морално, разумљиво за нас“, рекао је председник.

Према његовим речима, ми сад имамо ту различите врсте минерала, метала, елемената који постоје у нашој земљи, али за које немамо развијену стратегију, немамо ни довољно знања, дакле, од молибдена до литијума, и за то нам је увек потребно све што Европска унија и њихови људи доносе својим знањем.

"Канцелар Шолц ће свакако доћи, они су заинтересовани за литијум. Доћи ће и представници Европске банке за обнову и развој, а доћи ће представници КФВ-а, представници Италијанске развојне банке, доћи ће представници Мерцедес–Бенца. Тај други папир, који такође није уговор, већ је писмо о намерама, јесте намера да у Србији формирамо цео вредносни ланац, оно што би помогло додатно индустријализацији или реиндустријализацији Србије, што би оставило огроман новац у Србији“, каже Вучић.

"Нећемо дозволити извоз великих количина литијума"

Напоменуо је да Србија неће дозволити извоз великих количина литијума.

"Могу сировине до 12-13 одсто и то је то. Све остало мора у Србији да се произведе. Хоћете да прихватите, да нам помогнете, али, наравно, предуслов за све то је заштита животне средине. Они су лагали да је то реч о површинским коповима, да је реч о замућеним рекама. То се неће догодити, не доноси се никаква одлука сутра ни о ископавању, ни о копању, ни о експлоатацији. То је дуг процес“, истакао је Вучић.

Каже да тек када се уверимо да је све чисто, да тиме нећемо угрозити останак и опстанак наших људи, онда у то можемо да кренемо и да то искористимо као страшну предност, као квантни, огромни скок напред за нашу земљу.

Другачија мишљења и разговори

На питање да ли ће уважити и мишљење оних који су против копања литијума, Вучић је рекао да су спремни да разговарају и са политичарима и са стручњацима, али упитао је и с којим политичарима – оним који су, како каже, против свега и против фонтане на Славији и против Београда на води и против пруге Београд – Нови Сад.

"Ништа се у Србији не би изградило и урадило никада. Кажите ми једну идеју за коју су били. Нису никада били ни за једну идеју. Ни за шта никада нису били. Увек су против свега. Једино што знају то је да буду против свега. И увек ће бити против свега. А Србија мора да иде напред“, рекао је председник.

Подсетио је да, кад су почели да граде Београд на води, било је свега 27 одсто подршке људи у Београду за тај пројекат, сад је 79 одсто.

"Када су људи видели колико смо бринули, водили рачуна и изградили нешто прелепо за наш град, за нашу земљу, за нашу економију, запослили наша грађевинска предузећа, наше грађевинске раднике. Овде ћемо запослити људи који ће имати минималне плате од по хиљаду евра. Дакле, људи који ће живети од тога“, каже Вучић.

Најавио је изградњу пет до десет нових хотела у Лозници.

"Процветаће тај град. Процветаће нам буквално цела Србија. Имаћемо допринос од 3,5 до 16 одсто у зависности за наш БДП. Толико ће нам расти плате и пензије сваке године“, каже Вучић.

Истакао је да воли Србију највише на свету и нагласио још једном да неће почињати ништа док не добије потврду да је у вези са пројектом све апсолутно чисто.

"Ништа нећемо да кријемо од грађана, све ћемо показати. Идем раније у Београд, чекам канцелара Шолца сутра увече у Београду“, закључио је Вучић.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару