Читај ми!

Вучић: Надам се да ће лудило мржње у свету да престане, желим Трампу брз опоравак

Председник Србије Александар Вучић, премијер Милош Вучевић и потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић осудили су покушај убиства бившег председника САД Доналда Трампа током предизборног скупа у градићу Батлер у Пенсилванији. Пожелели су му брз и успешан опоравак.

Председник Србије Александар Вучић данас је у Каиру изразио забринутост због напада на Доланда Трампа и поручио да се нада да ће то лудило мржње које се шири свуда по свету да престане и пожелео Трампу брз опоравак.

"Желео бих још једнон да изразим забринутост због ужасних догађаја који су се збили ноћас у САД, покушај атентата на бившег председника и што је још важније председничког кандидата Доналда Трампа. Желим му добро здравље и брз опоравак", рекао је Вучић новинарима после састанка у Каиру са поглаваром Коптске православне цркве и патријархом Александријским Тавадросом другим.

Вучић је рекао да се нада да ће престати то лудило мржње које се шири светом и да ће, како је рекао, постојати веће поштовање.

"И да ће бити мање агресије посебно од оних који увек другима пребацују да су агресивни а најчешће баш са те стране долазе напади. Верујем у снагу америчког народа да све ово превазиђе и уверење да ћемо и ми у Србији успети да сачувамо разум и да разумемо колико је мир важан и колико је стабилност важна и да гурамо земељу напред", нагласио је Вучић.

"Напад на Трампа чист акт мржње"

Председник Вучић оценио је да је напад на Доналда Трампа био чист акт мржње и да оно што је рекао атентатор слушамо сваког дана, као и да је све обрнуто наопачке, јер постаје крив онај који је мета напада.

Он је рекао и да су они у такозваним "woke" либералним покретима који причају против агресије у ствари најагресивнији, и да је све супротно од онога што они говоре.

"Када вам кажу да те казни Алах, они кажу да је то племенито, у ствари је крив онај који је мета тог напада. Када вам кажу да децу треба убити уранијумом, није крив тај који је то рекао. Треба стати у заштиту таквих, треба осудити онога који треба да буде убијен осиромашним или каквим год уранијумом", рекао је Вучић.

Вучић је казао да је у САД био чист акт мржње.  "Видели сте човека који је то радио, он је рекао ја мрзим Трампа, ја мрзим републиканце. Па то је оно што слушамо свакога дана.

Све је буквално наопачке обрнуто. Ако се залажете за мир и када Виктор Орбан каже да је за мир или када било ко од нас каже да је за мир, кажу - не, не, ти ниси за мир", приметио је Вучић.

"Људи хоће своје животе назад. Људи неће да им клика или елита лажна, оних који су насадили свет у претходним годинама и деценијама и даље одређује судбину. Људи хоће да се они питају. И зато ће слободарски покрети широм света и борба за свој став, борба за своје мишљење, да буду нешто што ће да превладава у будућности, истакао је Вучић.

На питање новинара да прокоментарише реаговање словачког премијера Роберта Фица, који је рекао да је сценарио атенатата на Доналда Трампа копија сенарија атентата на њега, Вучић је одговорио да је Фицо у праву.

"Апсолутно је тачно. Онај човек што је пуцао, он вам каже 'ја мрзим Трампа, ја мрзим републиканце'. Кад проводите сатанизацију нечију, све време, па шта очекујете?", упитао је Вучић.

Вучић је казао да он готово никога не напада, да ништа не говори о политичарима и да се труди да бежи од тога.  "Све више ће мета бити они слободарски лидери широм света који се супротстављају и том наративу и том покушају да свет буде унисон, без разлика, без другачијег става. А ако имате другачији став, тад је боље да таквог неког нема", закључио је  Вучић. 

Председник Вучић се претходно огласио на Твитеру, изразио је дубоку забринутост због покушаја убиства бившег председника САД и пријатеља Србије Доналда Трампа и снажно осудио насиље као начин политичке борбе.

"Желим му брз и успешан опоравак, уверен да ће из ове борбе изаћи још јачи", написао је председник Вучић на мрежи Икс.

Вучевић: Насиљу нема места у политици

Премијер Србије Милош Вучевић најоштрије је осудио атентат на Трампа уз оцену да "насиљу не може и не сме бити места у политици".

"Најоштрије осуђујем покушај атентата на 45. председника САД Доналда Трампа. Насиљу не може и не сме бити места у политици. Сви заједно морамо пружити отпор свакоме ко мисли да метком, уместо гласачким листићем, може да доноси одлуке. Демократија мора бити одбрањена, а људски живот неприкосновен", навео је Вучевић.

Премијер Србије пожелео је Трампу, који је у атентату повређен, брз опоравак.

Дачић: Најоштирије осуђујем покушај убиства Трампа

Поводом покушаја убиства бившег председника САД Доналда Трампа, реаговао је и министар полиције Ивица Дачић.

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић осудио је покушај убиства Доналда Трампа током предизборног скупа у градићу Батлер у Пенсилванији.

Пожелео му је брз и успешан опоравак, додајући да је атентат на бившег председника САД трагичан доказ какве су последице кампање мржње, претњи и дехуманизације једног човека.

Ђурић: Политичком насиљу није место у нашем друштву

Министар спољних послова Марко Ђурић саопштио је да се Србија солидарише са бившим америчким председником и Сједињеним Америчким Државама после синоћног покушаја убиства.

"Дубоко смо забринути због таквих чинова политичког насиља, којима није место у нашем друштву. У мислима смо с њим (Трампом) и његовом породицом", написао је Ђурић на платформи Икс.

Доналд Трамп је повређен у пуцњави у суботу увече током свог митинга у Батлеру у Пенсилванији. 

Наоружани нападач и најмање један посетилац скупа су убијени, саопштила је тајна служба, а још две особе које су присуствовале митингу су тешко повређене. 

уторак, 16. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару