Читај ми!

ГИК Ниша одбио приговоре две листе на резултате избора, подносиоци најављују жалбе

Приговоре изборних листа "Др Драган Милић" и "Ђорђе Станковић - бирамо Ниш" против Укупног извештаја о резултатима избора за одборнике Скупштине града Ниша, ГИК Ниша одбила је као неосноване. Подносиоци најављују подношење жалби суду у законском року.

Градска изборна комисија Ниш одбила је приговоре изборних листа "Др Драган Милић" и "Ђорђе Станковић - бирамо Ниш" против Укупног извештаја о резултатима избора за одборнике Скупштине града Ниша као неосноване.

Подносиоци приговора најављују подношење жалби суду у законском року.

"ГИК је Укупан извештај о резултатима избора за одборнике Скупштине Града Ниша утврдила у складу са законом, а на основу записника о раду бирачких одбора са свих 197 бирачких места, као и да су резултати коначни и да не могу правно да се оспоравају", наводи се у решењима којима се одбијају приговори.

Решења су објављена на сајту Републичке изборне комисије. 

ГИК је у образложењу навео да приговори и наводи у њима нису од утицаја на правилност и законитост побијаног извештаја, да наводи из приговора нису тачни, као и да су у произвољни.

У решењима ГИК-а се наводи да подаци из одлуке о прелиминарним резултатима и подаци из Укупног извештаја нису повезани и да не морају да се подударају, што је била једна од тачака приговора.

Најављене жалбе

Ђорђе Станковић из коалиције "Бирамо Ниш" најавио је да ће се опозиција поново жалити Вишем суду у Нишу који ће имати 72 сата да одлучи о њима и да одлуклу поново достави ГИК-у, преносе Јужне вести.

Станковић је оценио да коначни резултати – "нису проглашени чим се ми жалимо и идемо даље с тим процесом".

Листа "Ђорђе Станковић - бирамо Ниш" у приговору је навела да је извештај о укупним резултатима нејасан и контрадикторан са ранијим одлукама ГИК-а, као и да је било грешака у обради података.

Приговор изборне листе "Др Драган Милић" тиче се, како је наведено, два записника на бирачком месту број 10 у општини Медијана, односно тврдњи да је у једном записнику наведени број гласачких листића у кутији 841, док је у другом 854, као и да је у једном број гласова за Руску странку пет, а у другом шест.

Према Укупном извештају против којег су ове две листе поднеле приговоре, усвојеном 1. јула, листа "Александар Вучић" освојила је 30 мандата, листа "Др Драган Милић" добила је 16 мандата, коалиција "Бирамо Ниш" 10 мандата, а Руска странка један.

Одговарајући на питања новинара о неправилностима и жалбама опозиционих листа, председноица ГИК Ниш Данијела Милићевић је тада рекла да није било никаквих неправилности, као и да је одлукама Вишег суда у Нишу потврђено да су одлуке ГИК-а биле у складу са законом.

понедељак, 08. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару