Вучић: Србија је земља на коју морате да рачунате на Западном Балкану; Мађар: Приоритет успех приступних преговора

Председник Александар Вучић поручио је на пријему поводом почетка председавања Мађарске Саветом ЕУ, да је Србија земља на коју морају да рачунају на Западном Балкану. Шеф Делегације ЕУ Емануеле Жиофре рекао је да ће председавање Мађарске Европском унијом бити нови замах за проширење.

У Београду је одржан пријем поводом почетка председавања Мађарске Саветом Европске уније коме су присуствовали председник Србије Александар Вучић, шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре и амбасадор Мађарске у Београду Јожеф Мађар.

"Хвала на томе што не одустајете од својих циљева, од онога што мислите и од онога што неретко говорите", рекао је председник Вучић обраћајући се амбасадору Мађарске у Београду Јожефу Мађару и у присуству шефа Делегације ЕУ у Србији Емануелеа Жиофреа.

Вучић је истакао да су за нашу земљу наредних шест месеци готово пресудни. "У сваком смислу те речи. Када кажем за нас, ја сам представник мале земље и говорим само о Србији. Без обзира на то што долазим из мале земље и по броју становника и по својој територији, Србија представља 50 одсто бруто домаћег производа Западног Балакана, 55 одсто укупног извоза који иде са Западним Балканом, и то не само ка ЕУ већ ка свим деловима света", рекао је Вучић.

Нагласио је да смо ми земља која има 63 одсто укупног нивоа страних директних инвестиција у односу на цео Западни Балкан.

"Једном речју, земља на коју морате да рачунате када говорите о Западном Балкану", поручио је Вучић. Истакао је да нико вероватно није приметио, посебно у овим смутним и нелаким временима, које две европске земље имају највећи број суседа.

"То су Немачка девет и Србија осам, па тек онда неке централне европске земље са по седам суседа. Зашто сам ово рекао? Зато што те земље се дакле налазе у средишту својих региона. Када су оне нестабилне, када тамо нешто није добро и није потребно, онда постоје највећи изазови за стабилност. И зато је важно да Србија буде и мирна и стабилна и да има јасну и недвосмислену будућност", нагласио је Вучић.

Он је захвалио Мађару на храбрости да говори на српском језику.

Мађар: Мађарској посебан приоритет успех приступних преговора Србије са ЕУ

Амбасадор Мађарске у Србији Јожеф Мађар рекао је да ће мађарско председавање ЕУ учинити да још више буде унапређен процес приступања Западног Балкана, а да је за ту земљу од посебног приоритета успех приступних преговора Србије за улазак у Унију.

Он је на пријему истакао да треба искористити повољну атмосферу за проширење створену крајем јуна током председавања Белгије.

"Залажемо се да се што пре отвори ’кластер 3’ са Србијом, да се покрену преговори о поглављима која стагнирају. Треба да оценимо резултате реформи Србије, посебно у области привреде и у вези са ускоро готовим реформским пакетом прилагођеном плану раста", навео је Мађар.

Додао је да важно ојачати институционални дијалог одржавањем нове међувладине конференције, а политички мотивисана поглавља одвојити од осталих. "Наш интерес је да Србија уђе у платни систем ЕУ, да се изграде приступачни гранични прелази и са посебним зеленим коридорима", рекао је аамбасадор.

Жиофре: Мађарска даје нови замах проширењу

Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре рекао је да ће председавање Мађарске Европском унијом бити нови замах за проширење ове европске заједнице, као и да се радују и жељно ишчекују напредак Србије у предстојећих шест месеци.

Он је на пријему поводом почетка председавања Мађарске Саветом ЕУ у Београду похвалио одлуку амбасаде Мађарске да овај пријем организује на обали Саве, неколико метара од Дунава па да тако сви уживају у лепоти Београда који је, како је рекао, "престоница коју волимо, која расте и развија се и коју желимо да видимо као члана Европске уније".

"Претходни председавајући је могао да испуни одређене уступке када је реч о политици проширења за БиХ, Црну Гору, Украјину и то је свакако дух који ми живимо, и ово је нови замах за проширење и важно је да сви будемо свесни прилике која је пред нама", рекао је Жиофре.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару