Читај ми!

Сваки терориста има име и презиме, шта је био циљ напада на жандарма испред амбасаде Израела

Укинут је црвени ниво претње од тероризма који је уведен након напада на жандарма испред амбасаде Израела у Београду у суботу. До напада на припадника жандармерије испред амбасаде Израела, вехабије у Србији биле су готово заборављена тема. На дневни ред вратио их је Милош Жујовић верског имена Салахудин.

Министар унутрашњих послова каже да су смањени безбедносни ризици и претње и да се прелази на жути ниво као умерени степени угрожености који и даље предвиђа појачано присуство полиције ради заштите објеката од виталног значаја за државу. Нападач на жандарма преминуо је од задобијених рана, а полиција је саопштила да је био вехабија.

До напада на припадника жандармерије испред амбасаде Израела, вехабије у Србији биле су готово заборављена тема. На дневни ред вратио их је Милош Жујовић верског имена Салахудин.

Познаваоци вехабијског учења наводе да се покрет залаже за повратак друштва у стање у ком је било у 7. веку, односно шеријатског права.

"Унутар тог салафистичког покрета који постоји на глобланом нивоу већина су квијетисти, можемо их посматрати као неку врсту Амиша, људе који желе да се врате у 7. век и не желе комуникацију са спољним светом и никога не узнемиравају. Али унутар салафијског покрета ви имате радикалне такфиријске или џихаистичке који верују да је њихов свети задатак да ратују против неверника, а ту виде и друге муслимане који то не раде", каже стручњак за међународне односе Мирко Даутовић.

Процењује се да у Србији има 2.500 до 3.000 вехабија, међу њима и оних који су потенцијално опасни и чије се кретање прати.

Одвојени су од званичних исламских заједница и учења, њихове базе углавном су у изнајмљеним просторима у забаченим деловима Новог Пазара, наводе представници Исламске заједнице у Србији.

Кажу да су после напада имали низ контаката са полицијом и надлежним органима и уверавају да нема разлога за страх и забринутост.

Заменик председника Мешихата Исламске заједнице у Србији Решад Плојовић каже да терористички акт, тероризам, насиље не можемо поистоветити са било којом вером, националном заједницом већ сваки терорита има име и презиме.

"И у овом случају терористчки акт који је починио Милош, који је прихватио име Салахудин, не можемо повезати ни са његовим претходним хришћанством, ни са његовим тренутним исламом већ напротов повезати са кругом људи са којима се дуржио, од којих је учио, кругом у којем се кретао и са појединцима радикалним који су га мотивисали да све ово уради", каже Плојовић.

Иако трагови његовог деловања воде ка Новом Пазару у којем је живео последњих година, стручњак за тероризама Џевад Галијашевић уверен је да је систем регрутације и деловања ослоњен на Горњу Маочу - село у БиХ које је сматра центром вехабизма у региону.

"Ми данас разговарамо о терористичкој претњи у Србији, а Србија је уствари жртва, њој је ово увезено. Ово зло није се ни развило ни ојачало у Србији. База је у БиХ. У БиХ око 120.000 људи прихвата радикално вехабијско учење, 10.000 људи пролази кроз евиденције безбедносних структура", каже стручњак за тероризам Џевад Галијашевић.

Одбацује тврдње да је напад повезан са ратом у Изреалу и да иза њега стоји тзв. Исламска држава.

Галијашевић каже да је свакако прича озбиљна али не води до онога што зовемо Исламска држава или Алкаида, да води имали бисмо објаве.

"Они би врело радо прихватили акцију и искористили победу Салахудина за мобилизацију нових кадрова за деловање на Балкану. Мислим да је овде Жујовић искоришћен као геополитички инстурмент, да је циљ био застрашивање Србије, рушење њеног угледа и треће изазивање сукоба муслимана и православаца", каже Галијашевић.

Највећа акција хапшења вехабија у Србији изведена је 2007. На планини Нинаји тридесетак километара од Новог Пазара полиција је пронашла експлозив, наоружање, муницију, опрему и верску литературу. Група је, између осталог, планирала убиство покојног Муамера Зукорлића, као и нападе на полицијску станицу и џамију у Новом Пазару.

субота, 06. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару