Читај ми!

Вучић: Мој сан је најразвијенија Србија у овом делу Европе, а Курти сања ратове

Председник Александар Вучић изјавио је, поводом тврдњи Аљбина Куртија у Њујорк тајмсу, да су његови снови успешна и економски напредна Србија која ће бити убедљиво најразвијенија у овом делу Европе, али да је веома поносан на нашу војну индустрију и да ће наставити да наоружава Војску Србије да би била одвраћајући фактор.

Александар Вучић је, коментаришући тврдње премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у тексту објављеном у Њујорк тајмсу да се Србија наоружава и да тесно сарађује са Русијом, рекао да се Војска Србије наоружава мало више него што би Курти волео, а много мање него што би он волео.

 "Као што се они наоружавају, односно наоружавају их од Турака преко Немаца до Американаца много више него што ја волим, много мање него што би он волео. А те његове бесмислице о томе ко жели рат, он је једини који жели рат, пошто цео живот чезне да обуче униформу и да глуми на Балкану малог Зеленског", рекао је Вучић на конференцији за медије после пријема деце српске националности из региона и дијаспоре.

Додао је му се та жеља неће остварити, пошто Приштина никакве везе нема са сувереном територијом и независном територијом, а Украјина је ипак међународно призната територија.

"Тако да он може да чезне за ратовима. Наши снови су различити, његови снови су ратовање, а моји снови су успешна, економски напредна Србија, Србија која ће бити убедљиво најразвијенија у овом делу Европе и толико су нам снови различити да не можемо да се споразумемо", поручио је Вучић.

Додао је да ће Србија куповати све што је потребно да би била одвраћајући фактор у односу на тако агресивне типове као што је Аљбин Курти.

"Важни разговори са Грушком, ја сам покренуо питање муниције"

Вучић је рекао да је са замеником министра спољних послова Русије Александром Грушком у Београду имао важне разговоре и консултације, а да је једна од 23 теме била извоз српске муниције, а не оружја.

"Ја сам покренуо питање не оружја, већ муниције, јер ми оружје, осим Кипру и Азербејџану и у неке географски далеке земље Африке и Азије, нисмо на тлу Европе извозили. Имамо огромне захтеве за пасарсима, норама, тенковима нашим, и за свим другим, и ништа од тога не дамо. Зато што ја као врховни командант не дозвољавам да било шта од тога буде било где извезено", рекао је Вучић.

Председник је тако одговорио на питање да ли је тема разговора са руским дипломатом била извоз нашег наоружања Украјини и да је руска страна забринута због тога.

Што се тиче муниције, додао је, ми од тога морамо да живимо и то је тема коју је покренуо.

"Они су покренули многе друге теме, од железнице, Ђердапа, до присуства у Швајцарској на самиту, до свега другога, али ја сам био тај који је покренуо ово питање. Тек толико да вас обавестим, само да имате у виду да је реч о још једној неистини и ништа више", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање новинара да ли заиста има контакт са руским председником Владимиром Путином, пошто се стиче утисак да председник РС Милорад Додик много чешће путује у Русију, Вучић је рекао да је и он имао позиве за сваки од тих форума на којима је Додик био.

"Сматрао сам да није време и да није тренутак, чувајући тешко стечану позицију Републике Србије, да будемо једина европска земља која није увела санкције Руској Федерацији. То је била моја одлука. Хвала нашим руским пријатељима на позиву", рекао је Вучић.

Додао је да је са руском страном имао важне разговоре и важне консултације по свим питањима.

"Бескрајно им хвала на подршци коју су нам пружили за резолуцију у УН. Ја мислим да они дугују велику захвалност Србији што је то једина земља у Европи која није увела санкције Руској Федерацији. То није ни Мађарска, то није ни Босна и Херцеговина", нагласио је Вучић.

"Желимо да увећамо простор за сарадњу са азијским и афричким земљама"

Председник је рекао да Србија жели да увећа простор за још ближу и у потпуности институционализовану сарадњу са афричким и азијским земљама, како је истакао, са земљама са најбрже растућих континената и да простор који постоји за напредак и српске привреде у сваком смислу и у сваком погледу увећа, убрза и да се ангажује много више на тим просторима.

Навео је да ће у договору са Министарством спољних послива држава за следећи буџет припремити веће фондове за сарадњу коју Србија припрема са афричким и азијским земљама.

"Лично ћу учествовати у неколико великих турнеја по Африци и Азији. Такође бићу домаћин великом броју председника који ће долазити са та два континента", рекао је Вучић.

петак, 05. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару