Читај ми!

Вучић: Нема одлуке о забрани извоза уља у Црну Гору

Председник Србије Александар Вучић рекао је да не постоји никаква одлука о забрани извоза јестивог уља за Црну Гору и истакао да Црна Гора не треба да брине ако јој затреба уље. Каже да до ископавања литијума неће доћи још најмање четири године, али и да неће дозволити компанији "Рио Тинто "да било шта ради док не гарантује да ће људи моћи нормално да живе и раде.

Председник Александар Вучић рекао је да Србија има довољно уља у својим резервама и да је слободна трговина оно за шта се залаже.

"Република Србија је 2023. године за првих шест месеци извезла у Црну Гору 3,5 милиона (литара) јестивог уља, ове године 5,7 милиона (литара) рафинисаног уља, дакле 62 одсто више него претходне године", рекао је Вучић новинарима на Пасуљанским ливадама, где је присуствовао здруженој тактичкој вежби "Ватрени удар 2024".

Рекао је да не постоји никаква одлука о забрани извоза уља у Црну Гору и да је за Србију слободна трговина оно за шта се залаже.

"Ми можемо 85 милиона литара да извозимо несметано, наше резерве су много више од једногодишње потрошње Црне Горе“, рекао је председник.

Србија има довољно уља и у својим резервама, каже председник и додаје да не види никакве проблеме.

"Људи у Црној гори не морају да брину“, рекао је Вучић.

Навео ја да Србија тренутно има 11 милиона литара рафинисаног уља у резервама.

Ископавања литијума неће бити без потврде да неће угрозити животну средину

Председник је рекао да до ископавања литијума неће доћи још најмање четири године,чак и да се данас убрзају радови, али и да он неће дозволити компанији "Рио Тинто" да било шта ради док не гарантује да ће људи моћи нормално да живе и раде.

Вучић је навео да су се на његов позив за полиграф око експлоатације литијума "неки одазвали, а неки нису".

"Нећемо им дозволити да било шта раде ако буде угрожавања животне средине", рекао је председник и додао да ће грађанима предочити шта могу да добију од тога и колико новца да зараде.

Неће доћи до ископавања најмање четири године, чак и када бисмо данас убрзавали. Хајде да разговарамо на стручан начин, позвао је председник и додао да су његов тим и тим Владе Србије увек спремни да изнесу који су то економски аргументи и аргументи који се тичу заштите животне средине.

Вучић је рекао да сваки пројекат захтева храброст и визију, а литијум је велика шанса за Србију.

четвртак, 04. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару