Читај ми!

"Ватрени удар 2024" на Пасуљанским ливадама, представљено дејство система "панцир" са ракетама

На Пасуљанским ливадама одржана је опитна здружена тактичка вежба с бојевим гађањем "Ватрени удар 2024". Председник Србије Александар Вучић поручио је да се очекује да до септембра буде произведено првих 1.000 комада дрона "комарац".

"Ватрени удар 2024" на Пасуљанским ливадама, представљено дејство система "панцир" са ракетама "Ватрени удар 2024" на Пасуљанским ливадама, представљено дејство система "панцир" са ракетама

Знак за почетак вежбе "Ватрени удар 2024" на Пасуљанским ливадама дао је председник Србије Александар Вучић.

На данашњој вежби је, како је рекао председник Вучић, први пут приказано дејство "комарца 2", СМ-1, као и избацивање мина БД-2, али и доношење муниције беспосадног "малог милоша".

"Могли смо да видимо изузетне поготке 'пасарса' и топова 40 милиметара. Видели сте 'корнете', на даљини од преко 4.000 метара су невероватном прецизношћу погодили тенкове. Изузетно дејство и 'орлова' и хеликоптера и свега другог што смо данас могли да видимо, од наших снајпериста и специјалиста који су са 'великим милошима' завршавали посао", истакао је Вучић.

Захвалио се војницима који су учествовали у вежби и поручио да ће морати још много да се ради и да се купује.

Председник је захвалио и припадницима мађарске војске који су присуствовали вежби.

"Ми имамо све ближу сарадњу са Мађарском. Наша сарадња је изузетна. Данас сте могли да видите БТР-ове први пут које смо добили из Мађарске и веома сам срећан због те сарадње и верујем да ће сарадња наше две војске бити све ближа на билатералном нивоу, не улазећи у било какве војне алијансе", истакао је Вучић.

"Очекујемо да до септембра имамо првих 1.000 комада 'комараца' наше производње"

Председник је нагласио да је данашња вежба била посвећена беспилотним летелицама и вези коју оне остварују са другим системима.

"Мораћемо још много да вежбамо, да радимо, још много тога да набављамо и много тога да производимо. Очекујемо да до септембра имамо првих 1.000 комада 'комараца' наше производње. Као што видите, радимо и са 'врапцем' и са 'осицом' и свим осталим. Могли сте да видите и управљање минобацачком ватром од 120 милиметара која је била на изузетно високом нивоу", нагласио је Вучић.

"Постоји велики проблем са попуном"

Одговарајући на питања новинара, председник Вучић је рекао да ће се наставити са снажењем војске и да постоји велики проблем са попуном.

"Посебно Београд и Војводина. Колику год плату да понудите, људи горе имају релативно високе плате и неће да раде војнички посао. Војнички посао је тежак, одговоран, озбиљан. С тим проблемом се суочавају и Енглези, и Немци, и Американци, и Руси, сви. И Украјинци. Посебно у овим немирним и смутним временима која долазе с различитих крајева света, људи се теже одлучују за тај посао. Наше је да их додатно мотивишемо, не само финансијски већ и решавањем свих других проблема и надам се да ћемо у томе успети", истакао је Вучић.

Помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић рекао је данас да је Србија војно неутрална земља, али да војска мора да одговори на "ратне бубњеве великих који се чују око нас" припремама оружаних снага, као и да домаћа одбрамбена индустрија држи корак са најразвијенијима у свету.

Милорадовић је рекао да је у току следећа револуција у војним пословима изазвана применом четврте технолошке револуције која укључује аутопилоте, аутономна средства и ваздухоплове, као и аутономне земаљске платформе.

Додао је да у Украјини видимо на делу тзв. транспарентност бојишта, као и да Србија не сме да заостане за модерним наоружањем и војном опремом. "Не смемо да заостанемо и трудимо се да у технолошком смислу стигнемо развој, а вежбе служе да се утврди доктрина и војска увежба да користи те системе", рекао је Милорадовић.

Вежби су, између осталих, присуствовали и председник Владе Милош Вучевић, министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић.

Завршна фаза двонедељне вежбе

"Ватрени удар 2024“ је увежбавање извођења борбених дејстава уз употребу беспилотних ваздухоплова за извиђање и ватрену подршку, са циљем унапређења способности прикупљања и дистрибуције обавештајних података и ефикасности ватрене подршке на савременом бојишту, као и провере функционалности организације и јединица Војске Србије.

Ово је завршна фаза вежбе која траје две недеље. Сва искуства која војска буде прикупила користиће се у даљем развоју ових модерних средстава.

Приказани су ПВО системи панцир С-1 и "пасарс", противоклопни систем "корнет М", дронови самоубице СМ-1, СМ-2, "комарац" и "осица", модернизовани вишецевни лансери ракета "огањ М-17", дејство самоходних хаубица "нора Б-52", самоходне хаубице "гвоздика", дејство вишенаменског бомбардера "орао Ј-22", дејство транспортног авиона АН-26 и приказ новог средства оклопног пешадијског транспортера БТР.

Први пут је у јавности приказано како делује противваздухопловни систем "панцир“ са ракетама. До сада је могло да се види како дејствује тај систем на различите начине, али до сада није могло да се види како дејствује уз употребу ракета.

Учесници вежбе су јединице Копнене војске и Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, снаге за специјална дејства и противелектронску борбу, као и стручњаци из Војнотехничког института и на њој је ангажовано око 1.500 припадника Војске Србије и више од 300 борбених средстава.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару