Читај ми!

Вучевић: Службе раде на разбијању верских екстремистичких ћелија

Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је да ће црвени степен безбедности у Србији трајати још неко време, али и да све безбедносне службе у Србији раде на откривању верских екстремистичких ћелија.

На читавој територији Србије спроводи се акција на откривању и разбијању свих верских екстремистичких ћелија, а да ће црвени степен безбедности у Србији трајати још неко време, рекао је премијер Милош Вучевић.

Премијер је гостујући на Телевизији Блиц истакао да акцију спроводе полиција и БИА у координацији са надлежним тужилаштвом.

"Они спроводе даље акцију на разбијању свих оних ћелија екстремних верских организација који злоупотребљавају религију и веру зарад постизања одређених екстремно политичких и терористичких циљева", нагласио је Вучевић.

Рекао је да се акције спроводе на територији читаве Републике Србије, осим Косова и Метохије и да је, како каже – "веома битно да активности нису усмерене против било које етничке или верске групе".

Припадницима муслиманске вероисповести поручио је да се не осећају угрожено и замолио све оне који не припадају овој вероисповести да на своје комшије и сународнике не гледају као на опасност.

"Црвени степен ће трајати још неколико дана и зато је важно да се не дају непримерене изјаве Бошњака, јер ово није никакав лов на њих, ово је борба против тероризма", каже премијер.

Наводи да је у питању напад на државу – "али ово је напад нашег држављанина на полицајца наше државе. Мислим да је ово изолован случај, али не могу да гарантујем да ово неће подстаћи неког другог".

Терориста био познат службама безбедности

Говорећи о терористи који је извршио напад на припадника Жандармерије, Вучевић је навео да је Милош Жујовић био познат надлежним органима као припадник радикалног исламског центра, али да нико није могао да претпостави да ће до тако нечег доћи.

Истакао је и да нема информацију да је дошло до неког пропуста код државних органа када је у питању Жујовић.

"Али не могу рећи да су постојале индиције да ће извршити напад, па да је неко олако приступао томе или нечињењем допустио да до тога дође. Стварно, не могу то да тврдим, имам чак супротне уверавања, али дозволите да видимо шта ће истрага правити", рекао је Вучевић.

Премијер се осврнуо и на породицу терористе Милоша Жујовића напомињући да су они очајни – отац и мајка која је тежак срчани болесник, супруга из Плава. 

"Проблем је када неко оде у оно што није суштина вере и што није љубав према богу. Питање веронауке у школи треба да буде на прави начин спроведена, да нам се религија спроводи ван оквира институција", рекао је Вучевић и додао да ће Србија учинити све да се оваква ситуација никада не понови.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару