Читај ми!

Никодијевић: Нови буџет Београда донет да надомести губитке због привременог финансирања, у септембру ребаланс

Усвојен је буџет Града Београда за 2024. годину. Председник Скупштине града Никола Никодијевић рекао је за РТС да је нови буџет усклађен са чињеницом да је на снази било привремено финансирање и да је донет тако да надомести све губитке у претходних шест месеци. За септембар је најавио ребаланс. Истакао је да је највише новца издвојено за инфраструктурне и капиталне пројекте, као и за финансирање образовања и дечје заштите.

Београдска скупштина усвојила је буџет главног града за 2024. годину који износи више од 173 милијарде динара. Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић рекао је за РТС да је то било неопходно како би Београд могао да исплаћује све што је потребно, пошто је до сада на снази било привремено финансирање.

"Да нисмо данас имали седницу Скупштине града Београда, Град Београд после данашњег дана не би могао да врши плаћање ни трансфере новца", рекао је Никодијевић.

Истакао је да је буџет усклађен са чињеницом да је на снази било привремено финансирање, као и да је предложен одмах по избору градоначелника прошле недеље.

Навео је да је буџет донет тако да надомести све губитке у претходних шест месеци и најавио да ће у септембру бити донет ребаланс, који ће их, како је рекао, "откочити" за нове пројекте.

"Када имате привремено финансирање, ви не можете отворити нове ставке у буџету. Морате користити буџет из претходне године и то идете на тромесечно финансирање", рекао је Никодијевић и додао да су највећи проблем били бесплатни вртићи.

Никодијевић је рекао да имају велике планове са ГСП-ом, који ће новим буџетом добити три милијарде динара субвенција, и да ће бити купљена нова возила – и аутобуси и трамваји.

"Наша идеја је да ми купимо нових 150 аутобуса за ГСП, да сад наручимо, да до краја године распишемо још један тендер за набавку још 150 возила, тако да укупно 300 добијемо са оних 100 која смо набавили прошле године и да имамо 400 нових аутобуса у ГСП-у", нагласио је Никодијевић.

Додао је да ће се потписати и нови уговори са приватним превозницима којима ће се обавезати да и они купе нова возила како би Београд имао 700 нових возила.

"С обзиром на то да плаћамо приватнике по пређеном километру, апсолутно смо свесни да имају довољно новца да финансирају, да имају довољно новца да купе на лизинг нове аутобусе који ће испуњавати све оне стандарде које ми захтевамо и за које мислимо да грађани Београда заслужују", истакао је председник београдског парламента.

Никодијевић је напоменуо да је циљ градске власти да просечна старост возила у јавном превозу не буде већа од две или три године и да Београђани имају комфоран превоз.

"Са смањењем цене карата коју смо одрадили прошле године, очекујемо да када понудимо комфор, када понудимо нижу цену карта, имамо и бољу наплату. Та наплата је нешто боља у одређеним категоријама, нешто лошија у неким другим категоријама. Све у свему, очекујемо већи прилив новца када је у питању ГСП наплата карата", навео је Никодијевић.

Додао је да ће за саобраћај и саобраћајну инфраструктуру бити издвојене 53 милијарде динара и да је у ту бројку, осим асфалтирања и одржавања путева, укључен и већ потписан уговор са "Сименсом" у вези са аутоматским управљањем семафора у целом граду, али и друга фаза радова у Булевару патријарха Павла.

Никодијевић је навео да је за образовање и дечју заштиту издвојено 45 милијарди евра, што обухвата и бесплатне уџбенике, али и друге бесплатне програме за најмлађе становнике.

Поручио је да ће бити настављени радови на изградњи нове аутобуске станице на Новом Београду и додао да се нада да ће бити и брзо завршени.

Говорећи о Експу, навео је да су подељене надлежности градског и републичког нивоа власти и да је једна од највећих инвестиција београдски метро, али и нова пруга градске железнице до аеродрома и будућег националног стадиона.

Разговор са Николом Никодијевићем у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

уторак, 02. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару