Професорка кривичног права Бодрoжић о нападу на жандарма: Реакција била професионална и адекватна

Професорка кривичног права на Криминалистичко-полицијском универзитету Ивана Бодрoжић рекла је, коментаришући напад на жандарма испред Амбасаде Израела у Београду, да је тероризам изазов за савремено демократско друштво као тешки облик криминалитета. Реакција службеног лица које је одбранило себе а и амбасаду приликом напада била је ефикасна, професионална и адекватна, каже Бодрoжићева.

Акција државе и полиције у борби против тероризма улази у трећи дан. Тероризам као кривично дело у Србији постоји од 1973. године, али потпуно нови приступ имамо од 2012. године. Која правна средства су на располагању држави у борби са терористима.

Коментаришући напад на жандарма испред Амбасаде Израела у Београду, Ивана Бодржић, професорка кривичног права на Криминалистичко-полицијском универзитету, каже да је тероризам изазов за савремено демократско друштво као тешки облик криминалитета.

"Догађаји који су се збили у суботу, по свим информацијама које имамо о датом догађају, потенцијално испуњавају услове за постојање кривичног дела тероризма, које је у нашем законодавству предвиђено у Кривичном законику у члану 391“, рекла је Бодрoжићева.

Према њеним речима, особеност кривично-правне реакције на тероризам у Републичком законодавству у Републици Србији, у битним је изменама након 2012. године.

"Казна шаље снажну поруку"

Говорећи о казненој политици, Бодрoжићева каже да je кривично право по природи ствари везано за репресију коју држава врши над учиниоцима кривичних дела, али само по себи није само себи циљ.

"Садржи и превентивну функцију, претњом казном коју држава обелодани објављивањем Кривичног законика чиме се шаље се и снажна порука просечном грађанину да би требало да се уздржава од одређених кривичних дела", каже професорка кривичног права.

Сматра да, кад су у питању кривична дела тероризма, Србија има адекватан кривичноправни одговор.

о је нешто што би грађани требало да знају, будући да је и реакција службеног лица које је одбранило себе а и амбасаду приликом напада била ефикасна, професионална и адекватна. Верујем да ће и остале активности надлежних државних служби јавног тужилаштва, односно Тужилаштва за организовани криминал, и касније суда бити усклађене са правним оквиром односно да ће бити адекватне, рационалне и јасне", рекла је Бодрожићева.

Строга казнена политика

Бодрожићева истиче да је казнена политика нашег законодавства начелно строга, запрећене су казне које су адекватне за овај тип криминалне делатности.

"Након увођења казне доживотног затвора 2019. године, Законом о изменама и допунама Кривичног законика, код кривичног дела тероризма се за његове најтеже облике може изрећи и казна доживотног затвора, али свакако казне су довољно широке да одразе тешке и штетне последице које тероризам као кривично дело носи“, навела је Бодрожићева.

Вехабије у новопазарском крају су дошле у жижу јавности 2008. године, када је на ободу Пештерске висоравни полиција открила камп за обуку вехабија, где су припадници учили да праве бомбе, пуцају, преживљавају у природи. Последњих година, међутим, није било информација о њиховим активностима.

Професорка објашњава да је типологија тероризма, у зависности од његове усмерености, шаролика и различито се дефинише у различитим наукама када је право у питању, односно када су у питању кривична дела и релевантно је који је тип тероризма у питању.

"Оно што је важно, у вези са догађајима испред Амбасаде Израела, рад службе и безбедности сигурно је присутан у континуитету", каже професорка Бодрожић.

"Самострел се може набавити без одобрења"

Министар полиције Ивица Дачић говорио је о хитној потреби измене закона о оружју због самострела који је у суботу користио терориста. Самострел се може купити у слободној продаји и спада у оружје Д категорије.

"Закон о изменама и допунама Закона о оружју и муницији је у току, потпуно невезано за догађај у суботу. Ради се на одређеним изменама, које су везане за догађаје који су претходили. Самострел је оружје са тетивом или опругом које је у категорији Д и може се набавити без одобрења надлежних. Верујем да околности налажу решења. Они који раде на изменама и допунама Закона о оружју и муницији, размишљаће у том правцу", истакла је професорка.

Бодржићева је сигурна да ће надлежне службе и држава Србија на адекватан, рационалан и јасан начин послати поруку онима који су извршили ово кривично дело, односно да је ово најтежи облик криминалитета.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару