Читај ми!

Борељ: За напредак дијалога Београда и Приштине потребни храброст и политичка воља

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ оценио је да је током његовог мандата у оквиру дијалога Београда и Приштине урађено много, додајући да су за напредак у дијалогу Београда и Приштине потребни храброст, визија и политичка воља лидера обе стране.

Жозеп Борељ је у ауторском тексту, објављеном на порталу ЕЕАС, истакао да је нормализација односа Београда и Приштине у средишту ангажовања ЕУ на Западном Балкану.

"Неопходно је деблокирати европску будућност за обе стране и ојачати безбедност и стабилност у региону", оценио је Борељ.

У осврту на догађаје током свог мандата, Борељ је истакао да је у оквиру дијалога урађено много током протеклих година, и додао да процес дијалога може напредовати само онолико колико су на то спремне обе стране.

"Очекивања ЕУ неће се променити, обавезе неће нестати"

"Посредовање ЕУ не може донети већу нормализацију него што Косово и Србија желе. За неколико месеци, различити људи ће бити задужени за ову тему у Бриселу, али се очекивања Европске уније и њених држава чланица неће променити. Обавезе Косова и Србије неће нестати", истакао је Борељ.

Додао је да се за време његовог мандата радило на питању успостављања Заједнице српских општина (ЗСО), оценивши да је реч о једном од "најосетљивијих питања у дијалогу".

Борељ је истакао да је у циљу напретка процеса представљен такозвани европски нацрт статута, који се бави питањем ЗСО, али и додао да до сада нацрт није постао стварност.

Као најважније постигнуће током свог мандата, Борељ указује на споразум у Охриду и Анекс за његову имплементацију из прошле године, оценивши да је "у време невиђеног рата пуног размера на нашем континенту", то било значајно достигнуће.

"По први пут смо поставили јасан оквир за будућност процеса. Нажалост, његова имплементација тек треба да почне озбиљно и обе стране сносе одговорност за неиспуњење онога што су обећале да ће урадити пре више од годину дана", поручио је Борељ.

Подсетио је да је у априлу 2020. именовао Мирослава Лајчака за специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине, и навео да је лета те године остварен напредак у различитим поглављима свеобухватног споразума, а да се напредак након тога, због различите политичке динамике у региону и све сложенијег геополитичког контекста поклопио са вишеструким кризама, тензијама и ескалацијама.

"Међутим, упркос овим изазовима и потешкоћама, наши бројни састанци, посете и позиви такође су допринели важним корацима напред, који се не смеју заборавити. Дијалог је донео опипљива побољшања живота грађана на Косову и у Србији", навео је Борељ.

Борељ је са жаљењем констатовао и да овонедељни састанак у оквиру дијалога у Бриселу није донео напредак у примени и да су разговори били тешки као и увек, као и да чак није ни дошло до састанка председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

"Србија је била спремна за састанак, али је Косово тражило од мене да пренесем сет предуслова. Тренутно су позиције двеју страна и даље удаљене. Ипак, посао ће се наставити: главни преговарачи страна договорили су се да идуће седмице дођу у Брисел како би разрадили конкретне кораке за деблокаду имплементације споразума", саопштио је Борељ.

недеља, 30. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару