Читај ми!

Вучић: Србија је безбедна, највећи део посла решићемо до уторка

Србија је безбедна и грађани не морају да брину, каже председник Србије Александар Вучић поводом напада на жандарма испред израелске амбасаде. Наводи да ће током јула, можда на Петровдан (12. јул) посетити Црну Гору. Брину ме светски сукоби и каква ће бити судбина света, закључује Вучић.

Председник Србије Александар Вучић наводи поводом рањавања жандарма испред израелске амбасаде у Београду, приликом обављања службене дужности, да ће бити још хапшњеа у том случају. 

"Сви смо научили да БИА и полиција раде по налогу тужилаштва, па чекамо да они заврше. Верујем да ћемо да уторка да решимо већи део", каже председник Србије за ТВ Прва, алудирајући на то да је министар полиције Ивица Дачић прогласио црвени ниво безбедносних претњи од тероризма.

"Постоји добра сарадња са исламским заједницама у Србији, ми знамо које школе желе да шире свој утицај, а Србија се овде бори против радикалнсог екстремизма", каже Вучић. 

Истакао је да је жандарм Милош Јевремовић заслужио дивљење за свој присебност када га је нападач Милош (Салахудин) ранио.

"Ово је потпуно смишњен напад, и та прецизност. Али са друге стране, дисциплинованост жандарма Јевремовича. Да себе натерате да са стрелом у грлу сачекате полицију. Сачувао је себе, али и себе за државу. Он ће бити ускоро у пуној служби и биће одликован", каже председник Србије

Вучић каже да грађани Србије не морају да брину за безбедност.

"По свим статсистикама Србија је међу најбезбеднијим земљама Европе и света, а Београд међу најбезбеднијим градовима. Грађани могу да буду спокојни, Србија је довољно јака да се избори са тероризмом", каже Вучић.

"Посетићу Црну Гору у јулу, можда на Петровдан"

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у јулу, можда на Петровдан, посетити српски народ у Црној Гори и обићи Беране, након што га је тамо позвао председник Демократске народне партије Црне Горе Милана Кнежевић.

Кнежевић је претходно рекао, поводом тога што је Скупштина Црне Горе усвојила Резолуцију о геноциду у логорима система Јасеновац, Дахау и Матхаузена, да Хрвати имају проблем да се суоче са својом геноцидном прошлошћу.

Кнежевић је поручио: "Црна Гора док се ми будемо питали, а верујем да ћемо се питати, никад више неће бити антисрпска држава и желим у вашој емисији да позовем председника Вучића у моје име, као и име председника Скупштине Андрије Мандића и свих Срба у Црној Гори да нас посјети у јулу. Волим да то буде у Беранама, да посетимо храм Светог Симеона Мироточивог чију је обнову Влада Србије, тада на челу са Александром Вучићем, доминантно финансирала и учествовала у његовој обнови и то би била једна јасна порука наше сарадње и жеље да додатно продубљујемо и развијамо односе са нама најближом и најбратском државом, а то је Србија".

Вучић је рекао да у јулу има пуно обавеза, али да ће свакако наћи време и да би најбољи термин био Петровдан.

"Можда би било најбоље на Петровдан, али нисам сигуран ко ће од гостију бити овде у Београду на тај дан, али током јула спремам сам и са највећом радошћу да посетим Беране и Васојевиће и да разговарам са народом", истакао је Вучић и захвалио Кнежевићу на позиву да их посети у Црној Гори.

"Литијум је будућност"

Председник Србије Александар Вучић поводом рудника литијума у Западној Србији каже да не жели да изгуби још четири или пет година, те да је садашња процена раста Србије 4,2 одсто по кварталу. 

Поновља да ископавања литијума у Србији неће никада неће ни бити, ако не буду задовољени највиши еколошки стандарди, као и да ће о томе претходно да се изјасне грађани.

"То ћемо проверити са нашим народом", каже Вучић.

Влада Србије сада проверава документацију и све папире који су достављени о ископавању литијума како би проверила све потенцијалне мере еколошке заштите.

"Сад Влада то проверава. Онда мора да упозна целу јавност о чему је реч, па да то прође кроз суд јавности", истиче председник Србије.

Оцељује да би ископавање литијума позитивно утицало на демографију у Србији, поготово у Подрињу

"Ово нам је једина шанса да обновимо народ, да обновимо демографију у Подрињу, празно нам је Подриње и са једне и са друге стране Дрине", наводи председник Србије. 

Очекује да ће у наредном периоду окупити највеће светске лидере, јер је, како каже, литијум будућност.

"Они (учесници протеста против ископавања литијума и компаније Рио Тинто) су се недавно окупили у Лозници да, како кажу, осветле мрак, а то су радили литијумским батеријама", каже председник Србије.

Вучић каже да је суштина у томе да Србија не даје сировину, већ да ће се тамо правити фабрика батерија, а када то урадите, онда ће и друге компаније да дођу.

"Имали би субвенције, батерију на лицу места", каже председник Србије. 

"Биће струје, али имамо великих проблема"

Председник Србије најавио је да земљи у наредном периоду долазе велики проблеми и са струјом, а да нових извора нема.

"Мораћемо да радимо и да улажемо много пара, али ћемо имати струје. Платићемо огромну цену, милијарде евра", каже Вучић. 

Наводи пример Хрватске и њене нуклеарне електране у Кршку.

"Не би имали ништа да немају ту нуклераку у Кршку", каже председник Србије. 

"Брину ме светски сукоби"

Председник Србије Александар Вучић о рату у Украјини каже да долази "много тешко време", те да је забринут за судбину света.

"Мислим и да је тешко да се избегне сукоб Хезболаха и Либана", каже Вучић. 

Председник Србије наводи да се све припрема за сукоб, и да само треба "нешто да опали", а као пример указује и на збивања у Европи. 

"Добијате радикалнију и антируску Европску комисију. Имате ту осову (Калас) којој је забрањен улазак у Русију, па каква је то порука", закључује Вучић.

Истиче и да је кинеска Иницијатива за мир погрешно протрумачена, те да би то такав предлог понудио "сваки одрастао човек".

"То нико не би требало да одбије, али владају мук и тишина. Зашто? Зато што не желе моментални прекид ватре као што то Кина тражи", каже Вучић и напомиње да је у Европи велики страх од победе деснице на парламентарним изборима у Француској, без обзира што има добре и искрене односе са председником Емануелом Макроном.  

недеља, 30. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару