Читај ми!

Дачић: Терористички акт заустављен на првом кораку, подигнут ниво безбедности

Проглашен је црвени ниво безбедносних претњи од тероризма, каже министар полиције Ивица Дачић након што је тужилаштво напад на жандарма испред израелске амбасаде окарактерисало као терористички акт. Дачић истиче да ће грађани видети више полиције на јавним местима, те да ће се у Младеновцу и Новом Пазару спровести претрес свих сумњивих локација. Терористички акт је заустављен на првом кораку, истиче министар полиције.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић каже да је прогласио црвени ниво безбедносних претњи од тероризма након што је и тужилаштво напад на жандарма испред амбасаде Израела квалификовало као терористички акт.

"У складу са инструкцијама Савета за националну безбедност и правилима која постоје, пошто је дошло до овог терористичког акта, јер је он сада и званично окарактерисан као терористички акт од стране тужилаштва, као министар унутрашњих послова, прогласио сам црвени ниво безбедносних претњи од тероризма", рекао је Дачић након што је са председником Александром Вучићем и министром здравља Златибором Лончаром посетио у Ургентном центру рањеног жандарма Милоша Јевремовића.

Наглашава да ће у складу са црвеним нивоом бити повећано пристуство полиције, не само испред амбасада и државних институција, већ и на местима где борави већи број људи.

Дачић истиче и да се договорио са челницима полиције да се обави претрес свих локација у Младеновцу и Новом Пазару, те да се свуда где нешто буде сумњиво и повезано са тероризмом реши, пронађу трагови и похапсе осумњичени. 

Нагласио је да то говори због тога, што ће сигурно грађани видети и веће присуство полиције на разним местима која су битна за јавни интерес, односно где борави већи број људи.

Нападач жену у марту довео из Црне Горе

Када је у питању нападач, Дачић је рекао да се трага за људима са којима је био у контакту.

"Он је из Младеновца, променио је веру, прешао у ислам, узео је име Салахудин и преселио се да живи у Нови Пазар", рекао је министар и показао фотографију која је снимљена у Управи за странце, 21. марта 2024. године. 

"Жену је довео 11. марта, из Плава. Фотографија говори о степену заслепљености и томе шта то треба да се деси да Србин из срца Шумадије прерасте у екстеремног вехабију. И зато када сад гледате то, ја не желим ниједним нашим потезом да бацимо љагу на нашу браћу муслимане, односно Бошњаке. Јер овде је реч о Србима који су конвертирали у ислам", каже Дачић.

Дачић је изјавио да је терористички акт заустављен на првом кораку и нагласио да грађани не треба да стрепе, јер ће полиција урадити све што је у њеној моћи да заштити грађане од последица.

Самострел употребљен као оружје могуће купити у слободној продаји

Министар полиције је навео како је тек сада обавеште да је самострел могуће купити у "слободној продаји".

"Овде је употребљено као терористичко оружје. Законска решења би морала да буду таква да се практично онемогући да се такве ствари купују у слободној продаји", каже Дачић.

Поновио је да нападач није пришао ни згради амбасаде, нити запосленима.

"На првом кораку је пропао терористички акт, али нажалост наш припадник жандармерије је тешко рањен", каже Дачић.

Министар се захвалио лекарима на помоћи коју су указали рањеном жандарму.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару