Читај ми!

Вучевић за РТС: Не смемо да изгубимо слободарски дух, али морамо да чувамо мир и стабилност

Премијер Србије Милош Вучевић рекао је за РТС да су мир и стабилност предуслов за економски развој и бољи квалитет живота. "Верујем да ћемо имати знања, одлучности и мудрости да српски брод водимо у мирне воде, иако су узбуркани таласи, односно временски услови, гледано геополитички, нису идеални", рекао је Вучевић.

Председник Владе Србије Милош Вучевић рекао је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а да је најважније да се сачувају мир и стабилност, јер су оно предуслов да развијамо економију – да имамо веће плате и пензије, градимо путеве, школе, обданишта.

Додаје на је у хијерархији вредности најважнија и од народа најподржанија – слобода.

"Без слободе не можете да живите нормално и стварате све ове ствари. Морамо да правимо добар баланс, да не изгубимо слободарски дух, али и да чувамо мир и стабилност и у сваком смислу развијамо државу", поручио је Вучевић.

Навео је и да су нам потребни саборност, мудрост и добро разумевање свега што нам се дешава и што нас окружује.

"Верујем да ћемо имати знања, одлучности и мудрости да српски брод водимо у мирне воде, иако су узбуркани таласи, односно временски услови нису идеални, гледано геополитички", рекао је Вучевић метафорички.

Први пут приказан систем HQ 17

Јуче је свечано обележен Видовдан, а Милош Вучевић је председавао седницом Владе у Крушевцу.

“Седница владе је била фокусирана на питања унутрашње и спољне безбедности Србије, очување културног идентитета и културног наслеђа и на економију - од чега живимо и да ли можемо више да улажемо и у војску и у полицију, културу, образовање, здравство, све оно што интересује грађане и што директно утиче на квалитет живота“, рекао је премијер.

Подсетио је да је јуче приказана војна опрема – како оно што је већ виђено, тако и нешто ново.

“Први пут смо приказали део нових противваздухопловних система, односно противваздухопловне одбране, а то је систем HQ 17 које смо увезли, платили из Народне Републике Кине. То показује да је данас небо над Србијом још сигурније и још безбеднији“, рекао је Вучевић.

Напомиње да је и то напредак Србије – не да бисмо се спремали за сукобе и ратове, него да бисмо одвраћали све оне које нису добронамерни према нашој држави.

“И на Видовдан било провокација на КиМ“

Срби на Косову и Метохији са зебњом дочекали и обележили Видовдан. Застрашивања и хапшења од стране Приштине се настављају.

"Надам се да ће неко да реагује из тзв. међународне заједнице, али бојим се да неће, да ће то бити само испразне поруке. И јуче је био провокација, јуче су представници Куртијевог режима, односно власти у Приштини, извршили напад на одређене институције, односно објекте Електропривреде Србије, лепили њихове табле преко њих, гледали да ли ће неко Срба да то скине, да би га одмах ухапсили, процесуирали“, навео је Вучевић.

Навео је да је на Газиместану поново било хапшење, да је директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу поново забрањен улазак на територију КиМ.

“Да је по међународном праву, не само по српском праву, а свакако и по нашем, а и правди, српска влада би јуче одржала посебну седницу у Грачаници. Али, наравно, то није могуће, зато што они који силују закон и понашају се неморално у сваком случају, не поштују ниједан документ, не поштују ниједан стандард, не поштују ниједно правило“, рекао је Вучевић.

Истакао је да су Косово и Метохија и положај Срба у нашој јужној покрајини јуче били тема, да се разматрало како влада може економски да помогне грађанима, да их упосли, али и како да се помогне одређеним привредним субјектима.

“Курти жели ескалацију јер зна да има заштиту“

Добра вест је, каже, да су успешно спровели завршне испите за основношколце и на територији Косова и Метохије и да они имају иста права за упис у средње школе као деца у остатку Србије.

“У немогућим условима смо то успели, да вам не кажем какве услове наша обданишта на Косову и Метохији имају како би набавила храну за децу, када вам је забрањено да било шта дође из централне Србије, па и храна, па и лекови на Косово и Метохији и то они који причају о људским правима, демократији и неким европским вредностима, врло често, да не кажем по правилу, прескоче или не говоре“, рекао је премијер.

Наводи и да би Аљбин Курти желео да дође од ескалације, јер зна да има заштиту оних који су покровитељи њихове тзв. независности.

“Нама су, понављам, прекопотребни и мир и стабилност. Ми из тога економски јачамо државу, из економског јачања државе јачамо све наше капацитете“, поручио је Вучевић.

"Велики народи и велике државе су они који теже да очувају мир"

Коментаришући последњи покушај дијалога у Бриселу, Вучевић је рекао да је то што је Курти одбио да седи с председником Вучићем добар пример да Србија покаже да је спремна да води разговоре.

“Иако то није увек пријатно, иако то нису лаке теме, ми као одговорни народи, одговорна држава се тако понашамо. И да кажем само да велики народи нису и велике државе, само по параметру површине и броја становника, велики народи и велике државе су они који теже да очувају мир, чак и када друга страна ради све оно што води у деконсолидацију или ескалацију. Мислим да тиме показујемо озбиљност и одговорност, пре свега према сопственим грађанима, не према некоме споља“, закључио је премијер Србије Милош Вучевић.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару