Петковић: Србија је своје испунила, не очекујем ништа од наставка дијалога

Директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу приштинске власти забраниле су да највећи празник Видовдан проведе са српским народом на КиМ. За РТС наводи да Приштина таквим поступцима "жели да протера државу Србију са простора Косова и Метохије". Најавио је за следећу недељу наставак дијалога Београда и Приштине на техничком нивоу али да од тог састанка, како каже, не очекује ништа.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је за РТС да Видовдан представља средиште српског бића, као и заветно име које је дало печат српском постојању и честитао је Видовдан целом српском народу.

"Посебно бих желео да честитам празник српском народу на Косову и Метохији, јер они одвајкада прослављају на својим вековним огњиштима Видовдан и управо овим празником и косовским заветом српски народ мери и своју прошлост, али и гради своју будућност", рекао је Петковић.

Поручио је да је српски народ на КиМ тамо где је и увек био – на својим вековним огњиштима, уз своју цркву, уз своје манастире и уз своју државу Србију.

"Ево и током свих ових векова, многи светски моћници су покушали да промене ту реалност, али српски народ је опстао и опстаће. То је пре свега нешто што је део идентитета српског народа и нашег косовског завета", нагласио је Петковић.

Истакао је како му је 15. пут забрањено да уђе на простор Косова и Метохије и оценио да се тиме крше сви споразуми и да Аљбин Курти тиме показује да не хаје за дијалог.

"Када се главном преговарачу забрањује улазак на простор Косова и Метохије, а управо ја сам тај који је испред државе Србије најдиректније задужен за процес нормализације односа Београда и Приштине, јасно вам је да оваквим поступцима Приштина жели да протера државу Србију са простора Косова и Метохије", рекао је Петар Петковић.

Истакао је да је све јасно када се улазак на Косово и Метохију и посета Пећкој патријаршији бране и патријарху српском Порфирију.

"То би исто било као када би неко папи забранио улазак у Ватикан. Ето где се данас налазимо", навео је директор Канцеларије за КиМ.

Истакао је да Аљбин Курти наставља са антисрпском политиком протеривања српског народа са простора Косова и Метохије и да то посебно чини у последње две године на северу покрајине.

"Сваким новим хапшењем, а већина тих хапшења се односи на честите људе који апсолутно немају никакав криминални досије, он шаље управо ту поруку да њега само интересује политика етничког чишћења српског народа са простора Косова и Метохије", оценио је Петковић.

"Лазовић у време рата био младић, никада није био у Ђаковици"

Говорећи о јучерашњем хапшењу Срђана Лазовића, Петковић је рекао да је реч о поштеном човеку о којем сви у Лепосавићу имају само речи хвале.

"Њега оптужују за некакав наводни ратни злочин у Ђаковици. У време рата он је био младић, никада није био у Ђаковици, што потврђује и његова супруга. Ти њени наводи се поклапају са информацијама које ми имамо. Тако да и нека фотографија коју су објавили албански медији, где се наводно Срђан налази на тој фотографији, није аутентична. Није реч о човеку који је ухапшен, али, ето, шта брига Аљбина Куртија за Срђана, за било ког Србина, за то да ли је крив или није крив. Хапсе се сви редом и то је оно што је заправо најгоре", истакао је Петковић.

Додао је да Београд има гаранције ЕУ и САД да Срби који су учествовали на протестима и барикадама неће бити хапшени, али да може да се види шта се заправо дешава.

"Лајчаку и Борељу јасно да је Србија опредељена за процес дијалога"

Говорећи о састанку председника Вучића са Мирославом Лајчаком и Жозепом Борељом у Бриселу, Петковић је рекао да је и њима јасно да је Србија све своје испунила и да је опредељена за процес дијалога, за нормализацију односа и да је Курти тај који је одбио да разговара.

"Ми смо пристали да разговарамо, председник Александар Вучић увек је за дијалог, иако када дође до разговора, он буде и чврст у својим ставовима, али и чвршћи када је реч о аргументима", истакао је Петковић.

Напоменуо је да је ЕУ овог пута јасно рекла да је Курти тај који је крив зато што је одбио да разговара, иако је седео у суседној соби.

"У сваком случају, Европска унија у свом саопштењу није рекла ону своју чувену фразу да су одговорне обе стране, него је јасно рекла да Курти, односно Приштина, избегавају дијалог и процес нормализације", нагласио је Петковић.

Следеће недеље се наставља дијалог на нивоу главних преговарача. Петковић је рекао да не очекује ништа.

"Као и сваки пут идемо припремљени са нашим експертима, са свим оним темама које су на столу. О свему смо спремни отворено да разговарамо. Посебно инсистирамо на формирању Заједнице српских општина. То је пресудно важно за опстанак Срба на Косову и Метохији, за будућност, а ми ћемо чинити све да таквим приступом чувамо мир и стабилност и да чувамо српски народ на Косову и Метохији", нагласио је Петковић.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару