Читај ми!

Борељ предложио земљама чланицама ЕУ да укину казнене мере према Приштини

Високи представник ЕУ Жозеп Борељ предложио је земљама чланицама ЕУ да укину казнене мере према Приштини, уведене пре годину дана због ситуације на северу Косова, сазнаје РТС од извора у Бриселу.

О овој препоруци расправљају данас амбасадори земаља чланица у оквиру Политичког и безбедносног комитета ЕУ. Извори у Бриселу наводе да ће расправа показати расположење земаља чланица и могуће следеће кораке, али не очекују да се о овом питању брзо постигне сагласност.

“Нема сагласности да ли мере против Приштине треба укинути одмах или то чинити постепено. Већина земаља чланица сматра да мере треба укинути, више због баланса између две стране у дијалогу него због самог учинка Приштине”, наводе извори.

У извештају поднетом 18. јуна Жозеп Борељ се позива на оцену да је Приштина предузела одређене кораке на испуњавању захтева ЕУ. Шеф европске дипломатије сматра да би укидање мера био политички сигнал који би допринео уравнотеженом контексту у којем би дијалог Београда и Приштине могао да напредује.

У исто време, Борељ очекује од Приштине да искористи прилику и делује на начин који избегава ескалацију и некоординисане акције.

У саопштењу од 3. јуна прошле године, ЕУ је позвала Београд и Приштину на деескалацију, престанак једностраних потеза и реторике која изазива поделе.

Према изворима, Борељ је у извештају нагласио и да ће Брисел наставити да прати дешавања на северу Косова, као и даље потезе Београда и Приштине и да ће вршити притисак на обе стране како би се избегле тензије.

ЕУ је у јуну 2023. увела казнене мере Приштини након насиља на северу Косова, када су градоначелници албанске националности уведени у општинске зграде, мимо препорука о избегавању потеза који могу да изазову тензије.

Мере уведене крајем јуна прошле године укључивале су избегавање састанака ЕУ званичника са представницима Приштине и обуставу састанака у оквиру процеса стабилизације и придруживања.

ЕУ је тада суспендовала и коришћење претприступних фондова и разматрање пројеката за Косово у оквиру Инвестиционог фонда за Западни Балкан.

четвртак, 20. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије