Читај ми!

Састанак министара одбране Србије и Азербејџана у Бакуу

Министар одбране Братислав Гашић састао се у Бакуу са министром одбране Републике Азербејџан генерал-пуковником Закиром Хасановим, у оквиру званичне посете тој земљи, саопштило је Министарство одбране. Теме данашњег састанка биле су сарадња у области одбране и конкретни кораци за њено унапређење, као и актуелна политичко-безбедносна ситуација.

Разговор министара одбране Србије и Азербејџана, у присуству делегација две земље, одржан је после свечаног дочека уз почасни строј Гарде и интонирања химни.

Захваливши на срдачном позиву и указаном гостопримству, министар Гашић изразио је задовољство што борави у братској и пријатељској земљи. Како је истакао, односи председника Србије и Азербејџана, Александра Вучића и Илхама Алијева, осликавају традиционално пријатељство две земље и представљају чврст темељ за даљи развој билатералних односа међу нашим земљама.

Министар Гашић је рекао да је Србија веома захвална Азербејџану на принципијелној и безрезервној подршци коју пружа територијалном интегритету и целовитости Србије у бројним међународним организацијама по питању јужне српске покрајине Косова и Метохије.

Он је поручио да Србија никада неће признати једнострано проглашену независност тзв. Косова и нагласио да је Србија, уз пуно поштовање Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација и Војно-техничког споразума, увек посвећена мирном решавању свих питања кроз политички дијалог са Приштином.

Министар одбране Србије указао је и на дугорочно стратешко опредељење наше земље као војно неутралне државе, уз намеру да тај статус задржи.

О стратешким циљевима у области одбране

Када је реч о сарадњи у области одбране са Азербејџаном, министар Гашић је истакао да је један од стратешких циљева унапређење и развој у домену војне обуке, војноекономске и војнотехничке сарадње.

Саговорници су се сагласили да је приметан значајан квантитативни и квалитативни напредак у билатералној војној сарадњи и истакли да ће два министарства одбране и две војске у наредном периоду реализовати бројне активности из области војног образовања, војне медицине, стратегијског планирања и војно-војне сарадње.

Министар Хасанов пожелео је добродошлицу министру одбране Србије честитајући му постављење на нову дужност. Нагласивши да су општи односи Србије и Азербејџана добри, министар Хасанов је поручио да се сарадња две земље константно унапређује, укључујући и сарадњу у области одбране. Према његовим речима, сарадња у области одбране је добра истакавши посебан напредак на пољу војноекономске и војнотехничке сарадње.

Министар Гашић потом се уписао у почасну књигу Министарства одбране.

Састанку су присуствовали чланови делегације Министарства одбране и Војске Србије, коју предводи министар Гашић – вршилац дужности помоћника министра одбране за политику одбране Предраг Бандић, начелник Управе за логистику (Ј-4) Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Срђан Петковић и начелник Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе бригадни генерал Славко Ракић, као и амбасадор Србије у Азербејџану Драган Владисављевић и изасланик одбране Србије у Бакуу пуковник Миле Челиковић.

Током данашњег дана, министар Гашић положио је венац на гроб националног лидера Хејдара Алијева и цвеће на гроб његове супруге Зарифе у Алеји великана, а потом је положио венац крај споменика Вечна ватра и цвеће на гробове сахрањених у Алеји мученика у Бакуу.

петак, 21. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије