Читај ми!

Вучић о тврдњама aмбасаде САД у Сарајеву о Свесрпском сабору: Добићете одговор

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће одговорити америчкој амбасади у Сарајеву, која је објавила да закључци Свесрпског сабора не представљају одбрану Дејтонског мировног споразума већ, тврде, смишљени напад.

Александар Вучић је, у објави на Инстаграм налогу buducnostsrbijeav, најавио да ће први пут као председник Србије амбасади САД у Сарајеву поставити питање, истичићу да му је "мало фалило да помисли" да неће коментарисати Свесрпски сабор.

"Америчка амбасада у Сарајеву је рекла своје. Сутра ће добити одговор. Први пут ћу као председник Србије да им поставим питања, а верујте ми, одговор неће имати, иако се тиче баш Дејтонског споразума", навео је Вучић.

Председник Србије сматра да је проблем у томе што "нису навикли да постоје независне и суверене земље, као ни лидери који не желе да се додворавају њима, већ да бране интересе сопственог народа".

"Биће занимљив дан, а мало ми је фалило да помислим да су довољно паметни у амбасади САД у Сарајеву, да не коментаришу Сабор и да се не срамоте. Овако, следи одговор. Постоји једна мала земља на брдовитом Балкану...", написао је Вучић.

"Напад, не одбрана"

Америчка амбасада у Сарајеву претходно је објавила на друштвеној мрежи Икс да закључци усвојени на Свесрпском сабору који се односе на Дејтонски мировни споразум и независну државу Босну и Херцеговину имају корене у правним дезинформацијама и пуни су грешака.

"Они не представљају одбрану Дејтонског мировног споразума, како тврде аутори, већ смишљени напад на тај споразум и државне институције Босне и Херцеговине, што је опасно", наводи се у објави амбасаде.

Амбасада је ударом на Дејтонски споразум означила и изјаве председника Републике Српске Милорада Додика и председника Скупштине РС Ненада Стевандића о закључцима и плановима о раздруживању" РС, додавши да "представљају и удар на територијални интегритет, суверенитет и мултиетнички карактер БиХ".

"Ни Дејтон, ни Устав БиХ не дају ентитетима, ни било којем другом поддржавном телу, право на отцепљење, раздруживање или било који други неспретни синоним за отцепљење који су измислили челници РС која није држава, може постојати само у оквиру Босне и Херцеговине и нема правни субјективитет изван Босне и Херцеговине", навели су из амбасаде.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије