Читај ми!

Четврт века од завршетка НАТО агресије – Резолуција 1244 активна и важећа, Приштина је заобилази

Пре 25 година, дан након што је у Куманову потписан војно-технички споразум о завршетку НАТО агресије на СР Југославију, Савет безбедности Уједињених нација усвојио је Резолуцију 1244. Тим документом гарантован је територијални интегритет и суверенитет Савезне Републике Југославије, који укључује и Косово и Метохију. На то, четврт века касније, подсећа и министар спољних послова Марко Ђурић. Наглашава значај поштовања принципа међународног права и важност доследног уважавања одредаба Резолуције Савета безбедности УН.

Међу стотинама резолуција Савета безбедности Уједињених нација, у Србији се издваја једна. Небројено пута цитирана, Резолуција 1244. Усвојена је дан после потписивања Војно-техничког споразума из Куманова који је означио крај НАТО агресије на СР Југославију.

Иако су власти у Приштини у међувремену једнострано прогласиле независност Косова, а Резолуција се крши свакодневно, правници не доводе у питање њено важење.

"Да је Косово у ствари саставни део сада Републике Србије и да је за њега по овој резолуцији предвиђена суштинска аутономија и разумна самоуправа. Дакле, на основу овог документа нема речи о могућности да се формира једна држава која ће имати свој пуни капацитет, а поготово не међународноправни субјективитет", каже Владан Петров, професор Правног факултета у Београду.

Резолуција је предвидела повлачење војске и полиције из јужне покрајине уз могућност повратка дела безбедносних снага, што до данас није реализовано. Косово и Метохија стављено је под управу Унмика, мисије коју годинама покушавају да смање или у потпуности укину земље Запада. Документ, између осталог, предвиђа демилитаризацију ОВК и безбедан повратак расељених.

"Ми смо 25 година имали непоштовање Резолуције и дан-данас постоји само настојање Запада да се Резолуција укине и да се прогласи независност Косова. Ми сматрамо да међународни поредак мора да почива на одлукама Савет безбедности УН", рекао је Ивица Дачић, министар унутрашњих послова.

Истиче да је Резолуција 1244 и даље актуелна и важећа, као и да сви морају да је се придржавају.

"Зато сматрамо да је акт проглашења независности био једностран, да није у складу са међународним правом и Уставом Србије", рекао је Дачић.

Приштина заобилази Резолуцију 1244

И док је за Београд Резолуција главни гарант неповредивости суверенитета и територијалног интегритета, приштински званичници је заобилазе.

"Мислим да је стварност на Косову заобишла ову резолуцију и да она нема стварног утицаја на политичка дешавања на Косову", каже Артан Мухаџири, аналитичар из Приштине.

Политичка дешавања на светској сцени захтевају да се важност Резолуције реафирмише, уверен је некадашњи министар спољних послова СР Југославије Живадин Јовановић.

"У новим условима та резолуција добија још већи значај јер је она усвојена у једном систему глобалних односа у униполарном систему, а извршава се у мултиполарном светском поретку. За ту нову фазу извршавања Резолуције 1244 морамо имати активну улогу и радити пуном снагом", каже Јовановић.

Четврт века од доношења, Резолуција 1244 је и даље кровни документ за заштиту Срба на КиМ, саопштава Канцеларија за КиМ. Наводе да је тешко стечени мир пред никад већим изазовом због политике Аљбина Куртија.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије