Ђурић: Резолуција 1244 гарантује суверенитет и територијални интегритет Србије

Министар спољних послова Марко Ђурић састао се са сталним представником Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Републици Србији Јакупом Беришем, и том приликом подсетио да се Резолуцијом 1244 СБ УН, која је донета на данашњи пре 25. година и којом се гарантује суверенитет и територијални интегритет Србије, чији је Косово и Метохија саставни део.

Марко Ђурић је подвукао значај поштовања принципа међународног права и очувања статусне неутралности приликом означавања такозваног Косова у свим регионалним пројектима и платформама који се одвијају под покровитељством УНДП, односно важност доследног уважавања одредби Резолуције СБ УН 1244, наводи се у саопштењу Министарства.

Ђурић је истакао да су Уједињене нације један од најважнијих партнера Републике Србије, а да је УНДП један од кључних чинилаца тог партнерства, нарочито у контексту спровођења Агенде 2030 и Циљева одрживог развоја.

Министар је пренео захвалност Србије за вишедеценијску сарадњу и подршку коју пружа УНДП.

"Један од најсветлијих сегмената наше сарадње јесте програм 'Тачка повратка' који је, својим циљевима, односно промоцијом циркуларних миграција, вишеструко користан и комплементаран напорима Владе Републике Србије на повезивању, повратку и доприносу младих људи свеукупном развоју земље", рекао је Ђурић.

Додаје се да су саговорници уз поновљену подршку раду УНДП и тежњу наше стране за ближом сарадњом, размотрили могућности нових заједничких пројеката који би допринели остварењу циљева одрживог развоја и Србију додатно афирмисали као актера регионалног развоја и стабилности.

Решење питања КиМ само кроз конструктивни дијалог

Министар Марко Ђурић изјавио је раније данас да  решење питања Косова и Метохије може да се тражи само кроз конструктивни дијалог у оквиру те резолуције.

"Данас се обележава 25. годишњица од усвајања Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација, која гарантује суверенитет и територијални интегритет Републике Србије, прописујући да су Косово и Метохија саставни део Србије. Решење питања Косова и Метохије може се тражити само кроз конструктивни дијалог у оквиру Резолуције 1244 СБ УН и у складу са међународним правом", написао је Ђурић на мрежи Икс. 

На данашњи дан пре 25 година окончана је НАТО агресија на Србију, односно тадашњу Савезну Републику Југославију, а претходно је истог дана, 10. јуна 1999. године усвојена Резолуција 1244 Савета безбедности УН.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије