Читај ми!

Зечевић о резултатима избора за ЕП: Европљани страхују од рата са Русијом и не прихватају миграције

Слободан Зечевић са Института за европске студије рекао је за РТС да су избори за Европски парламент показали да грађани ЕУ не прихватају миграције и исламизацију што се највише види у Француској и према резултату који је остварила Марин ле Пен. Други показатељ избора је економско-социјална ситуација као последица рата у Украјини, укратко европски народи страхују од рата са Русијом, каже Зечевић.

Прве последице избора за Европски парламент се већ могу видети – срушили су француску владу. Макрон је распустио парламент. Француска иде на ванредне парламентарне изборе. Крајња десница победила је у Немачкој, Француској, Аустрији.

Професор др Слободан Зечевић са Института за европске студије рекао је гостујући на у Дневнику РТС-а да је на изборима за ЕП био очекиван пораз крајње деснице, да није неочекиван резултат Марин ле Пен јер су јој истраживања давала предност над странком Емануела Макрона. Међутим, како је рекао Зечевић распуштање владе није најављивано, то се једноставно није знало да ће се догодити.

"У избору за Европски парламент су побелиле умерене народне партије - Европска народна странка освојила је највише гласова, зелени либерали доживели су пад, социјалдемократе имају такође пад", каже Зечевић.

Хоће ли се мађарски "Фидес" придружити Ђорђи Мелони

Још увек се не зна шта ће одлучити мађарски "Фидес" јер се спекулише да ће се  можда придружити Ђорђи Мелони.

Професор Зечевић је истакао да су избори за Европски парламент показали да Европљани више не желе миграције, не прихватају исламизацију, то се највише види у Француској и према резултату који је остварила Марин ле Пен. Каже да ће бити интересантро истраживање јавног мњења у Француској.

"Поред миграција које су озбиљан проблем, други је едруштвено-економска ситуација као последица рата у Украјини. Европски народи страхују од рата са Русијом и можда је време за озбиљне мировне преговоре", истакао је Слободан Зечевић и додао да су се ове две ствари одразиле на изборима.

Напоменуо је да поред Француске и у Белгији следе ванредни парламентарни избори.

И Немци незадовољни 

И Социјалдемократска странка, коју предводи Олаф Шолтс добила је дупло мање гласова од Хришћанско демократске уније у Немачкој.

Зечевић сматра да су и Немци незадовољани економским и политичким стањем, али за разлику од Макрона не желе да извуку политичке консеквенце из овог гласања.

Што се тиче политике проширења ЕУ, Зечевић каже да имамо много проблема са КиМ и притисцима на Републику Српску, али не искључује да можда да дође до промена ако Мари ле Пен победи.

"Није ту у питању само Европски парламент. Француска је велика земља. Ако победи Лепенова то би променило односе снаге и Макрон ће морати да води рачуна о ставу о нове владе", објаснио је Зечевић.

Истакао је да су европске државе мале да би биле пандам САД, Кини, Рсији и да схватају да само као ЕУ могу да парирају, али се и Европа суочава са проблемима попут наталитета, рата у Украјини, европска одбрана...

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару