Читај ми!

Стевандић: Текст Декларације о заједничкој будућности српског народа ће једног дана бити у музеју

Владе Србије и Републике Српске, на Првом свесрпском сабору под називом "Један народ, један сабор – Србија и Српска", усвојиле нацрт Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа који ће бити прослеђен парламентима. Председник Народне скупштине Републике Српске, Ненад Стевандић наводи за РТС да је почео процес уједињења који се неће моћи зауставити, а који је са Свесрпским сабором институционализован. Очекује да ће текст декларације, бити верификован у Скупштини РС почетком јула.

Владе Србије и Републике Српске усвојиле су у Београду, у оквиру Свесрпског сабора, Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, у којој се констатује да српски народ представља јединствену целину, да је Косово и Метохија неотуђиви део Републике Србије, једна од одредница националног идентитета Срба, да се не подржава резолуцију о Сребреници.

Овај документ требало би да потврде парламенти Србије и Републике Српске у наредних 90 дана.

Народна скупштине Републике Српске ће почетком јула одржати седницу на којој ће ратификовати Декларацију Свесрпског сабора, најавио је гостујући у Јутарњем днвнику РТС-а председник Народне скупштине Републике Српске, Ненад Стевандић.

Сматра да је Декларација о заједничкој будућности српског народа правно филигрански избрушени документ који има међународни карактер и који регулише, не само српске односе, већ и вољу Срба да на светској политичкој сцени покажу утицај једнак оном који се показао у Генералној скупштини УН.

"Потпуно сам сигуран да ће текст ове декларације једног дана бити у музеју, зато што је ово документ који је са правне стране филигрански избрушен, да не може да има међународне приговоре, а са друге стране, представља круну наших настојања да се заштитимо у будућности, после толико векова деструкција да кренемо процесима уједињења. Потпуно сам сигуран да ће тај документ бити историјски", оцењује Стевандић.

Он је истакао да је Декларација усвојена у моменту када је отворена нова сфера међународних односа и када су Срби геополитички завршили са фазом разградње, деструкције и иду поново у процес уједињења.

"Није оно сада уједињење, ајмо све српске земље, сви заједно, велика Србија. Значи, не ради се о томе. Ради се о томе да штитимо права на свим местима, без обзира који је државно-правни контекст у коме живимо. Да ли је то Србија, Република Српска, Црна Гора, Македонија или Хрватска", наводи Стевандић.

Примедбе из Сарајева да Декларација није корак напред, већ да Србију и Српску враћа уназад, Стевандић одбацује као потпуно непримерено тумачење и указује да ни он није позван да тумачи шта је за Бошњаке корак напред, а шта их враћа уназад.

Не одричемо се 9. јануара, имаћемо два дивна празника

Поводом предлога да Сретење 15. фебруар, Дан државности Републикe Србијe буде и Дан државности Републике Српске, да тај датум треба уједињено и заједнички прослављати, а да се 9. јануар сачува као дан када је настала Република Српска, Стевандић је појаснио да се Република Српска не одриче 9. јануара већ ће само додати Сретење.

"Ми ћемо додати Сретење, имаћемо два дивна празника", указује гост Јутарњег дневника.

Према његовим речима, Бањалука и Република Српска ће за 9. јануар увек бити у свечаној форми, а то ће укључивати и војну параду.

"Ми ни у којој форми не можемо да се одрекнемо 9. јануара. То је нешто што нас је дефинисало у фази када су нам отимали грб, заставу и химну и онда када смо пресекли то отимање референдумом. Бањалука и Република Српска ће 9. јануара увек бити у свечаној форми, увек ће бити пуно застава, људи, тргова, организација, пријема, додела одликовања", закључио је Стевандић.

Парламентарни форум Србија - Република Српска

Председник Народне скупштине Републике Српске је истакао да ће почетком јула бити и прво заседање новог интерпарламентарног тела, Парламентарног форума Србија - Република Српска, заједничког органа састављеног од посланика Србије и Републике Српске.

Он је навео да ће се Форум састајати два пута годишње и разматрати питања из политичке, националне, културне, социјалне и других сфера, а затим ће их проследити владама и скупштинама Србије и Српске, што је, каже, надградња специјалних и паралелних веза, чиме се придоноси српском јединству.

понедељак, 24. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару