Читај ми!

Вучић: Односи Србије и РС не смеју никад да трпе; Додик: Декларација је историјски документ

Председник Александар Вучић рекао је да Србија и Република Српска никад нису прекршиле договор постигнут пре 10 година, да без обзира на различита мишљења – никад не смеју да трпе односи Србије и Српске. Декларација о заштити националних и политичких права је историјски документ, истакао је Милорад Додик, председник РС.

На заједничкој седници Влада Србије и Републике Српске, председник Александар Вучић рекао је да Србија и Република Српска никад нису прекршиле договор постигнут пре 10 година, да без обзира на различита мишљења – никад не смеју да трпе односи Србије и Српске. 

"Додик је рекао једну важну ствар око које смо се ми договорили још пре 10 година, анализирајући све наше грешке из историје. Пре 10 година направили смо први договор који никада нисмо прекршили, а то је да Србија и Српска, без обзира на то хоћемо ли некада имати различита виђења ствари, другачије мишљење по одређеним питањима, хоћемо ли некада лично бити у најбољим а понекад не у најбољим односима – да никада не смеју да трпе због тога наши односи", истакао је Вучић.  

Нагласио је да тај договор подразумева да се никада у Србији не сме чути лоша реч о Српској и обрнуто, као ни о онима који воде Србију и Српску.

Председник је навео да се у нацрту Декларације, која је усвојена, говори о Косову и Метохији, обавези поштовања Резолуције 1244, али и о дијалогу као суштинском начину решавања проблема између нас и Албанаца, јер не постоји друго решење сем дијалога и инсистирања на поштовању Бриселског споразума и испуњавања обавеза о ЗСО. 

Истакао да је у региону потребан мир.

''Нема у Декларацији раздруживања. Само вас молим да милион пута размислите колико нам је свима потребан мир. Ја сам рекао Милету, знам ја за букаче и оне који се заклињу у кафани. Као и оне који су ми држали придике о српству, а кад сам донео заставу у УН, тражили су да је изнесем, јер ју је забрањено носити'', рекао је Вучић.

Навео је да Србија Републику Српску ''никад неће оставити на цедилу''.

''Једино, покушајте све мирно и у разговору с другима, и у складу с Дејтоном да решавате'', истакао је Вучић.

"Градићемо и изградити меморијалне центре у Доњој Градини и Београду, ја ћу сада да надгледам то и да урадимо што је могуће пре и брже", рекао је Вучић.

Председник је истакао да је српски национални интерес економија без које, како је рекао, нема ни очувања ћириличког писма, ни очувања језика.

Навео је да ће Србија у понедељак уплатити десет милиона евра намењених за изградњу ауто-пута Бијељина – Сремска Рача.

''Надамо се ускоро инвестиционом рејтингу, то би било први пут у историји Србије, али то би био и успех Српске и сваког Србина'', рекао је Вучић.

Додик: Само српски државни и национални интерес немају алтернативу

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Декларација историјски документ који рехабилитује српски национални интерес и истакао да само српски државни и национални интерес нема алтернативу.

Додик је на заједничкој седници влада Србије и Српске истакао да је поносан на председника Александра Вучића што је у Декларацији која ће данас бити потписана одбио све нападе.

Захваливши свима који су радили на том документу, Додик је позвао да се овакви сабори одржавају сваке друге године, јер, како је навео, "разумејте да нам је веома тешко остати у БиХ са онима који нам намећу етикету геноцидности".  

Додик је поновио да неће одустати од тога да Република Српска Дан Републике убудуће обележава 15. фебруара као Дан Републике, а 9. јануара као Дан настанка Републике Српске. "Декларација је суштински национални документ, дала је одговоре на многе изазове и на оно што треба чинити у будућност", рекао је Додик на заједничкој седници влада Србије и Републике Српске.  

Поручио је да само српски државни и национални интерес нема алтернативу. 

"Декларацијом се обухватају сви важни аспекти наших односа. Неки ће мислити да то није добро, али данас смо у времену када нема оклевања", рекао је Додик и истакао потребу да српски народ рехабилитује своју снагу.  

Оцењујући Свесрпски сабор као форум свих грађана Србије и Српске, али и других народа који у њима живе, Додик је поручио да је поносан и што је, како је казао, био сарадник Вучића на овом питању.

"Декларација је историјски документ који, уједињујући, рехабилитује српске националне интересе, јер само државни и национални интерес нема алтернативу", поручио је Додик.  

Рекао је да је тај документ заједнички напор за који ће ова генерација рећи: "Да схватамо где смо, али савршено добро знамо куда идемо".  

Додик је рекао и да је поносан што је био присутан и на државном пленуму на којем је дигао руку за формирање Републике Српске, јер је то био историјски дан, али је то, каже, схватио тек касније.  

"Декларација је суштински национални документ, дала је одговоре на оно што није само тренутак већ и на догађаје у будућности и зато ћемо се потрудити да она буде власништво сваког човека", поручио је Додик. 

Истакао је да српски народ жели мир и данас то говори на Свесрпском сабору, који треба да буде поздрављен и од комшија, јер, како је рекао, Срби поштују свакога, свачији идентитет. Навео је да је Српска православна црква за српски народ институција која је очувала идентитет готово у немогућим околностима.   

Казао је да Република Српска жели јаку Србију, која је последње деценије непрепознатљива.

"Србија се враћа на позиције да брани Дејтонски споразум, захваљајући председнику Александру Вучићу вратила се и обележавању заједничких датума из историје", навео је Додик.  

За антисрпску резолуцију о Сребреници, Додик је рекао да треба знати да су они који су је подржали натерали Србе да у колективно памћење ставе те зле намере.

субота, 29. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару