Читај ми!

Свесрпски сабор и порука јединства сутра у Београду

Свесрпски сабор у Београду - окупиће неколико хиљада људи из Србије и Републике Српске. Планирана је и заједничка седница две владе, као и заједнички уметнички програм. Биће потписани бројни меморандуми и споразуми, а већина се односи на јачање сарадње у области привреде. Неки су већ данас озваничени.

Јединство српског народа постављено је као циљ Сабора Србије и Републике Српске. Усвојено је више докумената о разумевању и сарадњи две стране. Биће усвојен и предлог заједничке Декларације о заштити националних и политичких права и заједничке будућности српског народа.

"Јединство, које је усмерено ка заједничкој будућности, заједничкој судбини коју делимо али јединство које није усмерено ни према коме другом. Морам да кажем да је та Декларација снажан и озбиљан документ који се још увек усагласава оно што је сасвим сигурно, да ће своје снажно упориште имати у Дејтонском мировном споразуму, уставу БиХ, који ми безрезервно поштујемо", наводи министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић.

О војној и полицијској сарадњи, уочи Сабора, разговори на највишем нивоу. У врху агенде делегације две владе је и привредна сарадња. 

Званичници са обе стране Дрине обишли су школу са именом Бранко Радичевић која обележава два века од рођења песника, као и једно београдско породилиште.

"Све досадашње активности показују колико нас Дрина спаја. Основаћемо заједницу медицинских, техничких факултета, заједницу хуманитарних и друштвених факултета, и Академија наука наша је примила секретара АН РС, тако да је дан био и радни свечарски", наводи Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић.

У том духу, све установе културе у Београду биће три дана отворене и бесплатне за посетиоце.

"Оно што можемо да кажемо јесте да манифестија Дани Србије у Српској ће наставити даље да се одржава и са друге стране, да ћемо се потрудити да сваког месеца организујемо неке културне садржаје, у различитим градовима", каже министар културе Никола Селаковић.

Министарка просвете и културе РС Жељка Стојичић наводи да су ударени темељи додатне сарадње и квалитата када је у питању развој културе и успостављање јединственијег културног простора између Србије и Српске.

"Сматрам да ће то пре свега помоћи нама у Републици Српској", додаје Стојичићева.

Радио телевизија Србије, била је домаћин Јавном сервису Републике Српске. Разговарало се о побољшању сарадње, кроз играни програм и снимање серија са темама које повезују Србију и Српску. Састанку су присуствовали и представници Јавног сервиса Војводине, Алтернативне телевизије, уредници Јединства - српског листа на Косову и Метохији и представници министарства информисања.

понедељак, 01. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару