Читај ми!

Свесрпски сабор данас и сутра; Старовић за РТС: Желимо да покажемо јединство са обе стране Дрине

На прелазу Сремска Рача премијер Србије и председница Скупштине дочекују званичнике Републике Српске. Министар Немања Старовић рекао је за РТС да ће Сабор имати друштвену и културну димензију, али и значајан политички садржај. У подне ће бити одржана заједничка седница две владе и усвојена декларација о заједничкој будућности. РТС ће преносити сва дешавања током Сабора.

"Један народ, један Сабор. Србија и Српска" – званични je назив Великог српског сабора који се одржава сутра у Београду. Сабор почиње молебном у Храму Светог Саве, наставља се сусретима председника, заједничком седницом две владе, састанцима привредника, представника различитих удружења, културних институција Србије и Републике Српске. Окупиће неколико хиљада људи из Србије и Републике Српске.

Уочи сутрашњег Свесрпског сабора, у Београд стижу званичници Републике Српске. Премијер Милош Вучевић и председница Скупштине Србије Ана Брнабић дочекаће после подне премијера Српске Радована Вишковића, српског члана Председништва БиХ Жељку Цвијановић и председника Народне скупштине РС Ненада Стевандића на граничном прелазу Сремска Рача.

Јединство усмерено ка заједничкој будућности

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да се ради о једној великој и значајној манифестацији којом се жели приказати и доказати јединство српског народа са обе стране Дрине.

"Јединство које је усмерено ка заједничкој будућности, судбини коју делимо, али јединство које није усмерено ни против кога другог, како у Србији, тако у Српској или било где на Балкану, jединство која никога не угрожава. Сигуран сам да ће то заиста бити једна лепа, па могу рећи, и спектакуларна манифестација. То је читав низ, десетине различитих активности које почињу већ са данашњим даном које ће бити организоване у склопу овог великог и значајног Сабора и мислим да ће све то скупа бити и на радост и на поност читавог српског народа“, рекао је Старовић.

Влада Србије је јуче усвојила више протокола и меморандума о сарадњи са Владом РС. 

Старовић каже да ће низ различитих, а у сваком смислу веома значајних докумената, бити усвојен на заједничкој седници двеју влада која ће бити одржана сутра у Палати Србија од 12 часова. 

Нова виталност у споразуму о специјалним везама

"Читава идеја се састоји у томе да је споразуму о специјалним паралелним везама – који је давних дана закључен између Србије и Републике Српске, а све на основу Дејтонског мировног споразума на шта имамо право – потребно удахнути нову виталност, нову садржину“, напомиње Старовић.

Према његовим речима, ту добру сарадњу која постоји између државног руководства Републике Србије и руководства Републике Српске, треба и проширити, и продубити, и учинити је функционалном, свеобухватном, да прожима "попречни пресек нашег друштва“.

Билатерални састанци и сусрети већ данас 

Министар Старовић додаје да активности почињу већ данас. "У том смислу,  министри у Влади Србије позвали су своје колеге из Владе Српске да већ данас дођу у Београд. Данас ће бити организовани билатерални састанци, сусрети, дружења, упознавања, али се не ограничава све на сарадњу између министарстава. Напротив, ми говоримо и о сусретима локалних самоуправа, спортских савеза и удружења“, каже Старовић.

Подвлачи значај културно-уметничких друштава, што је битан сегмент сутрашњег дана.

"Али говоримо и о руководиоцима установама културе, различитих институција, предузећа, сви ми морамо да се умрежимо и да заједнички разговарамо о пројектима, о идејама, о свему ономе што чини нашу заједничку судбину и заједничку будућност“, истиче Старовић.

Политички значај кроз усвајање декларације

Идеја о Сабору је настала, како каже, када смо почели да се суочавамо са притисцима који су веома снажни и свеобухватни, а у вези са Резолуцијом о Сребреници.

"Овај сабор ће имати и своју друштвену, и своју културну димензију, али наравно да ће имати и значајан политички садржај, који ће се, пре свега, огледати у Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, која ће бити усвојена на заједничкој седници влада Србије и Републике Српске", рекао је Старовић.

Каже да ће декларацију потписати председник Републике Србије, председник Републике Српске, уз коју ће "пристати и патријарх Порфирије", и која ће дати снажни политички импулс свему што је досад урађено и што се планира у будућности.

Темељан и озбиљан документ

"Морам да кажем да је та декларација веома темељан и веома озбиљан документ, који се још усаглашава, али оно што је сасвим сигурно – да ће своје снажно упориште и снажан темељ имати управо у Дејтонском мировном споразуму, Уставу Босне и Херцеговине, које ми безрезервно поштујемо", рекао је Старовић.

"И заиста сматрам да сви политички проблеми, политичке турбуленције, којима, нажалост, сведочимо у претходним годинама у Босни и Херцеговини, проистичу из покушаја за једностраним изменама Дејтона, које се чине без онога што је нужно и неопходно, а то је консензус оба ентитета и сва три конститутивна народа", подвлачи Старовић.

Дејтонски мировни споразум важан у својој егзактној садржини

Зато је битно, како додаје, да се још једном подсетимо колико је Дејтонски мировни споразум важан у свом слову, у својој егзактној садржини, а не у различитим тумачењима духа тог споразума.

Када говоримо о тој политичкој садржини, то ће бити свакако најзначајнији елемент, истакао је он.

Одговарајући на питање на који начин ће Србија штитити кроз декларацију интересе Републике Српске и обрнуто, Старовић каже да ће то бити у сваком случају, потпуно поштујући Дејтонски мировни споразум, Устав Босне и Херцеговине, "суверенитет суседне и пријатељске државе, али, наравно, и суверенитет и интегритет Републике Српске унутар Босне и Херцеговине, дакле, као једног од два ентитета".

"Оно са чиме се заиста суочавамо већ дуги низ година и што угрожава и политичку стабилност и нормално функционисање Босне и Херцеговине, јесу ти покушаји да се све оно што је дефинисано Уставом БиХ у складу са Дејтонским споразумом на један једноставан начин, путем политичких притисака, различитих злоупотреба, политичких механизама, измени против воље саме Републике Српске и српског народа као једног од три конститутивна народа у Босни и Херцеговини“, закључио је Старовић.

На манифестацијама ће бити више од 10.000 гостију што из Српске што из осталих градова Србије. Кључни елемент је уметнички програм од 17 часова на Тргу републике, уз 48 културно-уметничких друштава и 2.500 играча.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару