Читај ми!

Око: Свесрпски сабор – између културног јединства и Дејтона

Уочи Свесрпског сабора, српски члан Председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић истиче да је порука тог великог догађаја, пре свега Србима да где год да се налазе и живе имају своје огњиште и чврсто сидро. Јака веза Србије и Српске није само у прошлости, већ ће постојати и у будућности, истиче Цијановићева. Министар културе Никола Селаковић изјавио је да је суштина сабора, да покажемо и свету, али и самима себи да смо једно. Многи су желели да нас деле, али се одупиремо, каже Селаковић.

Свесрпски сабор, који ће окупити више хиљада људи из Србије и Републике Српске, званично почиње сутра, молебном у 9 сати у Храму Светог Саве.

Сабор се, потом, наставља сусретима председника, заједничком седницом две владе, састанцима привредника, представника различитих удружења, културних институција Србије и Републике Српске. 

Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ, гостујући у емисији Око, рекла је да је на граничном прелазу Сремска Рача данас била инаугурација великог догађаја – Свесрпског сабора.

"Веза између Србије и Републике Српске није само у прошлости, већ видимо да је и за будућност јака. Ништа природније за мене није да смо се сусрели баш ту, почели наше саборовање и показали да нисмо само саобраћајнијим комуникацијама повезани, већ шта то у практичном смислу значи за све наше грађане", истакла је Цвијановићева.

Према њеним речима, Србија показује да је и у регионалном смислу "велики играч", на основу планираних и урађених пројеката.

"Најважније је да припадамо истом бићу. Данашњи глобални токови су такви, да вас као олуја носе лево, десно, на све стране, али имамо чврсто сидро. Око тога треба да се окупимо", поручује Цијановићева, истакавши да је порука сабора да Срби где год да се налазе имају своје огњиште.

"Права одузимана, обавезе натуране"

Говорећи о позицији Републике Српске, Цијановићева каже да РС мора јасно да разграничи шта су њена права и обавезе.

"Нажалост, најчешће су нам та права одузимана, а обавезе, које нам Устав није дао, натуране су нам. Мислимо да треба да се вратимо нормалном уставном животу, односно да РС дише пуним плућима и да ужива свој уставни капацитет који је добила анексом четири Дејтонског споразума. У томе не постоји ништа лоше", навела је Цијановићева.

Никола Селаковић, министар културе Републике Србије, изјавио је да је култура и у Србији и у Републици Српској иста, попут српског језика, крсне славе, ћирилице, истакавши да је већ данас почео сабор, сусретом српских и министара из Бањалуке.

"Када говоримо о сутрашњем дану, све почиње у Храму Светог Саве јер код нас, православних Срба, све почиње од Светога Саве. Ту је и практични разлог, јер је генерација на челу са председником Вучићем завршила изградњу Храма. Где је природније, него да се нађемо у Храму, који је понос сваког Србина и Српкиње и у РС и Србији", поручује Селаковић, који је у организационом одбору Сабора.

Селаковић каже да ће се, потом, у Палати Србија сусрести највиши званичници Србије и Српске, као и СПЦ, а потом следи заједничка седница две владе и потписивање низа важних споразума и меморандума.

"Многи желе да нас деле, али се одупиремо"

Према његовим речима, централни културно-уметнички програм одржаће се на Тргу Републике у Београду.

"Имаћемо највећи сабор српских играча народне српске игре – кола, које је под заштитом Унеска. Преко 50 културно-уметничких друштава: 20 из Српске и 30 из Србије из 40 наших градова – од Крајине и Херцеговине, Посавине, Подриња па до читаве Србије, од КиМ до Бачке и Баната", најављује Селаковић.

Истиче да је суштина да покажемо свету, али самима себи да смо једно.

"Нема босанског или херцеговачког Србина, косовског или војвођанског. Један смо народ - Срби. Многи су желели да нас деле, али се одупиремо", наводи Селаковић.

Министар каже да је позиција Србије, која је потписница Дејтонског споразума, јасна, те да је наша земља гарант тог мировног споразума.

"Залажемо се за стрикно поштовање речи и слова споразума. Немојте да нам продају 'мачку у џаку' као дух Дејтона, па ћемо да га изобличимо у односу на оно како је потписано. Надлежности и овлашћена РС према Дејтонском споразуму јесу девастирана, што је резултат дужег политичког процеса, када је Србија била на коленима", навео је министар.

Селаковић, такође, наглашава да Србија поштује слово Дејтона, интегритет БиХ, БиХ као државу са Републиком Српском.

"Ту дилеме нема. Могу у потпуности да разумем руководство Српске, када буде запаљивих и жешћих изјава – а какви да будете, када вам неко са ким треба да живите у истој држави каже да сте геноцидни", поручује Селаковић.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије