Читај ми!

Јапански амбасадор Акира Имамура за РТС: Србију бих описао речима – Ђоковић и Тесла

Привредна делегација Владе Србије први пут од 1987. године у званичној посети на високом нивоу борави у Токију. Јапанске корпорације у Србији тренутно запошљавају више од 4.000 људи. Амбасадор Јапана Акира Имамура истиче за РТС да су Срби и Јапанци слични и да су две државе прави пријатељи. Србију би, каже, описао речима – Ђоковић и Тесла.

Прошло је готово годину дана откад сте преузели дужност амбасадора Јапана у Србији. Како изгледају Београд и Србија из перспективе резидента?

Био сам овде накратко 2004. и сада сам се вратио. Узбуђен сам да видим како се Србија развила у стабилну земљу, а Београд у савремени град. Ваша делегација у Токију је разговарала о Осака Експо 2025, на коме ћете се представити и показати привлачност ваше земље. Мислим да је добра идеја да то буде увод у Експо 2027, који се одржава у Београду.

Недавно је положен камен темељац јапанске фабрике "Шоџи" у Инђији. Рекли сте да она не доноси само нову технологију већ ће бити позивница и за нове инвеститоре. Да ли је препорука принцип по коме функционишу јапанска улагања?

Да, јапанска улагања су све више присутна у Србији последњих година. Први пут смо 2022. ушли на листу десет највећих улагача. Јапанске компаније су цењене, имају способне раднике који добро говоре енглески језик, оне цене подршку локалних заједница и Владе.

Нажалост, у Јапану се не зна много о пословању са Србијом, па је посета делегације Србије Токију добра прилика да се покажу предности пословања с вама.

Директор Јапанске пословне алијансе каже да Јапанце у Србији највише занимају енергетика и технологија. Могу ли се очекивати нове инвестиције у тим областима?

Да, делимо заједнички циљ декарбонизације. Спремни смо да помогнемо земљама у зеленој транзицији. Могу вам дати један добар пример пројекта који ће ускоро почети у Винчи. Реч је о пројекту претварања отпада у енергију. Отпад који стварају домаћинства користи се за енергију која ће се враћати домаћинствима.

То је добар пример сарадње јапанских и француских компанија које ће рашчишћавати отпад који је бацан на депоније и који је загађивао Дунав. Зато се радујем доласку сличних пројеката наредних година у Србији.

Уз Јапан људи у Србији обично везују вредне људе, поштовање, високу технологију и суши. Којим речима бисте ви описали Србију?

Можда Ђоковић и Никола Тесла. Заиста мислим да су Јапанци и Срби слични. Имамо две различите тенденције у себи – једна је да тежимо модернизацији, друга је да задржимо традицију засновану на историји и искуствима. Изгледа да нису компатибилне, али суштински јесу јер је Јапан успешно спровео модернизацију и сачувао свој идентитет.

Исти је случај и са Србијом. Причао сам о историји, то је веома важно питање. Недавно је покренуто питање Сребренице, снажно верујем да таква трагедија не сме да се понови. Моје молитве нису упућене само Бошњацима већ и Србима и Хрватима који су једнако важни и желимо да помогнемо регионалној сарадњи како би дошло до помирења у региону.

Амбасадорка Србије у Јапану каже да у односима две државе доминирају поверење и солидарност. Јапан је познат по донацијама и у најтежим временима, а најпознатији "јапанци" у Београду су током две деценије били жути аутобуси које је Јапан поклонио граду. Да ли су у плану нове донације?

Јапан и Србија су прави пријатељи. Помагали смо једни другима у проблематичним временима, никад нећемо заборавити вашу помоћ после великог земљотреса и цунамија 2011. године.

Ваш председник је послао и поруку после још једног великог земљотреса када смо изгубили више од 200 живота. Заиста смо прави пријатељи који се увек нађу једни другима.

Када је реч о жутим аутобусима, драго ми је да је то постао симбол нашег пријатељства, лепо су их одржавали. Прошле године су повучени, можда је добра идеја направити свечаност поводом повлачења "јапанаца", како их ви зовете.

Мислим да треба да чујемо идеје нове градске управе о новој генерацији мобилности у граду како бисмо причали о донацијама. Свакако настављамо са донацијама у целој Србији у области социјалне заштите, образовања, заштите животне средине, здравствене неге.

Радујемо се сарадњи са локалним заједницама и невладиним сектором, поручује амбасадор Јапана Акира Имамура.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару