Читај ми!

Серија криза, мноштво сукоба и нови Хладни рат – како управљати променама у међународним односима

Модерни глобални поредак се преобликује и у току је нова подела карата, чуло се на отварању међународне конференције "Квадратура круга: Управљање променама у савременим међународним односима". И у таквим турбулентним временима, Србија ће наставити да води доследну независну и самосталну спољну политику, поручује шеф дипломатије наше земље.

Од Антике научници покушавају да реше један од највећих математичких проблема - квадратуру круга. Једнако компликовани су и данашњи међународни односи.

Аналитичари једногласни у оцени о узроцима - нарушена равнотежа снага између великих играча, губитак поверења, оружани сукоби, тензије унутар земаља.

"Несумњиво је да данас, управо у овом тренутку присуствујемо великој новој подели карата на глобалној сцени и неки то дочекују са неверицом, други са надом, али сви са великом зебњом ако и не и са страхом", оцењује декан Факултета безбедности Владимир Цветковић.

Сигнал за почетак нове поделе карата поједини виде у бомбардовању Југославије 1999. године.

"То није био почетак краја, то је био сам почетак једног новог система. Сведочимо серији криза, мноштву сукоба који имају потенцијал да прерасту у велики мегаконфликт. Рекао бих да се сада налазимо у другом Хладном рату. Правила су иста али су играчи другачији, много је више учесника него у првом", истиче Ричард Саква са Универзитета у Кенту, у великој Британији.

Да се последице отклоне, поручују учесници, кључни су дијалог и дипломатија. А кључно питање - ко може сукобљене стране да доведе за заједнички сто.

"Јасно је да су Уједињене нације слабе, да нису успеле да пруже оквир за стабилнији мир. Европска унија не може да буде та сила јер у њеном оквиру има више држава које делују за свој рачун. Сједињене Државе су изгубиле кредибилитет као неутралан посредник. Сматрам да је Кина та која би снажним залагањем за мир могла да буде покретач стварања новог мултиполарног поретка", сматра Паоло Селари са Универзитета Сапијенца у Риму.

И у том поретку позиција Србије је јасна, поручује министар спољних послова. Уз европски пут, каже Марко Ђурић, наставиће да јача сарадњу са државама из свих делова света.

"Република Србија води независну и самосталну политику засновану на очувању националних и државних интереса и увек уз поштовање основних принципа међународног права, стога нећемо одустати од залагања за универзално важење темељних принципа повеље УН, без обзира што и сами још увек трпимо последице овакве селективне примене“, поручује шеф српске дипломатије.

О изазовима савременог света, решавању сукоба, сарадњи, учесници конференције из више од 10 земаља полемисаће у Београду и сутра.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару