Читај ми!

Коматина из ЦеСИД-а: У београдским општинама могуће промене до краја пребројавања гласова, на градском нивоу СНС сигуран

Центар за слободне изборе и демократију(ЦеСИД) је посматрао изборе на 350 изборних места у Београду и то је дало слику како су гласали грађани престонице, каже Слађана Коматина из ЦеСИД-а. Истиче да је тешко да ће се значајно променити до краја пребројавања гласова у главном граду у односу на тренутне бројке. Што се тиче општинских избора могуће су промене.

Избори за Скупштину града Београда се неће значајно променити до краја пребројавања гласова, ипак, што се тиче општинских избора могуће су промене, каже Слађана Коматина из ЦеСИД-а.

Центар за слободне изборе и демократију је у Београду посматрао изборе на 350 бирачких места, каже гошћа Београдске хронике.

Коматина истиче да ЦеСИД има јасну слику како су грађани гласали на градском нивоу.

"Тешко да нешто значајно може да се промени", објашњава могућности до краја пребројавања гласова за Скупштину града Београда.

Градска изборна комисија (ГИК) је на основу 91, 43 одсто обрађеног бирачког тела, саопштила да на изборима за Београд највише гласова има листа "Београд сутра" и то 52,85 одсто, односно 64 мандата.

Листа "И ја сам Београд" освојила је 17, 61 одсто или 21 мандат, док је на трећем месту "Бирамо Београд" са 12,17 процената или 14 мандата, објавио је ГИК, а четврти су "Ми снага народа" са 8,16 одсто гласова или 9 мандата.

"Руска странка која је такође прешла ценсус као мањинска странка јесу нешто чега ћемо у наредном периоду гледати у Скупштини града Београда", каже Коматина.

Општинско пребројавање гласова

Слађана Коматина наводи да је другачија ситуација у пребројавању гласова у београдским општинама.

"Свакако да постоји шанса да су неке промене могуће када говоримо о општинском нивоу, ми тек сада добијамо неке резултате са општинских избора", каже гошћа РТС-а.

Коматина наводи да су могуће индикације како се гласало на општинским – у односу на то како су грађани гласали на градским изборима.

Ипак, подсећа да на општинском нивоу постоје политичке опције које нису као такве учествовале на градским изборима.

"На Старом граду имамо неке значајне политичке опције које нису учествовале на градским изборима, па ми је због тога врло тешко рећи на који начин су грађани Старог града гласали на општинским изборима, уколико ту упоређујемо са њиховим гласањем на градским изборима", каже гошћа из ЦеСИД-а.

Коматина објашњава да је могуће да општинске изборне комисије касне са резултатима избора зато што се на бирачким местима прво броје резултати градских избора, па тек онда резултати са тих општинских.

"С друге стране општинске изборне комисије су значајно, вероватно, мањих капацитета односно на градску изборну комисију", каже Коматина.

Без већих изненађења у Београду

Слађана Коматина из ЦеСИД-а каже да на градском нивоу нема неког великог изненађења.

"Свакако покрет Сава Манојловић `Крени-промени` јесте остварио за њега веома значајан резултат као неко ко је први пут ушао у политичку сферу", запажа гошћа.

Такође наводи Бранимира Несторовића и његов покрет који је поправио прошлогодишњи резултат.

Разлике између децембарских избора и јучерашњих су да се опозиција фрагментисала, као и одлука одређеног броја опозиционих странака да не изађу на ове изборе, подсећа Коматина.

Наводи да су се са друге стране, коалиције окупљене око СНС-а укрупниле – "вероватно са циљем постизања што бољих резултата на овим локалним изборима".

Додаје да је коалицији око СНС-а приступила и странка "Заветници".

Излазност је знатно нижа него у децембру као и у односу на излазност из 2018. године, анализира гошћа из ЦеСИД-а.

"Да ли је разлог за то бојкот одређених политичких опција, да ли је разлог за то што су грађани можда већ негде засићени изборима, који се трећу годину за редом понављају на локалу. Да ли је разлог за то чињеница што ми немамо уз ове локалне изборе и неке националне изборе које често вуку излазност", каже Слађана Коматина.

Неправилности на бирачким местима

Сукобљавање на Бањици и на Дорћолу посматрачи из ЦеСИД-а нису видели из прве руке, објашњава гошћа додавши да су посматрачи били на својим бирачким местима.

"Они јесу јуче видели бројне неправилности на бирачким местима. Те неправилности се крећу од оних које су првенствено повезане са –необученошћу бирачких одбора", каже Коматина.

Наводи да ЦеСИД види овај проблем на биралиштима циклус кроз циклус.

"То су питања необележавања бирача спрејем, некоришћења уве лампе, не потписивање бирача на право место у бирачком списку", представља примећене ситуације.

Ипак, наводи и да су видели неколико већих неправилности.

"Вођења паралелних евиденција на бирачко место, одређених сумље на куповину гласова на неким бирачким местима, онемогућавање бирача да гласају на одређеним бирачким местима због одређених грешака у бирачком списку", истиче гошћа.

Напомиње да је недовољно искомуницирана нова законска одредба везана за грађане који су протеклих 11 месеци мењали пребивалиште.

Постизборна комбинаторика и општинске теме

Околности за коалиције су другачије на локалним нивоима и то је нормално, каже Слађана Коматина.

"Ниво Старог града није ниво који би требало да потерећу некакве велике националне теме на тај начин. Ми смо видели необичне коалиције и остаје да се види у наредном периоду које су то коалиције које ћемо видети у будућности", објашњава гошћа из ЦеСИД-а.

Наводи такве могућности посебно у неколико градских општина где су резултати прилично приближни.

"Мада оно што је такође необично за ову кампању било јесте и та доминација националних тема над локалним", запажа гошћа РТС-а.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару