Читај ми!

Ивo Чоловић из ЦеСИД-а: Изборни резултат очекиван, нови људи и покрети добро пролазе

Листа око СНС-а има највише гласова у Београду, Нишу и Новом Саду као и у већини градова и општина. Иво Чоловић из ЦеСИД-а рекао је за РТС да је резултат очекиван. Треба напоменути да је овај резултат по броју мандата бољи, а по броју гласова нешто лошији од оног што су СНС и СПС освојили одвојено у претходним изборима, напоменуо је Чоловић.

Листа око СНС-а освојила је највише гласова у Београду, Нишу и Новом Саду, као и у већини осталих општина, процене су ЦеСИД-а и Ипсоса.

Иво Чоловић из ЦеСИД-а рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а да је према истраживањима која су изашла пред саме београдске изборе, то резултат који је био очекиван, можда чак и за нијансу бољи од оног што је било предвиђено.

"Треба напоменути да је, без обзира на то што је овај резултат по броју мандата бољи, ипак по броју гласова нешто лошији од оног што су СНС и СПС одвојено на претходним изборима освојили за чак неких 15.000 до 16.000 гласова. Међутим, то је последица и тога што се овде ипак ради о локалним изборима, те две политичке странке нису успеле да извуку све своје бираче на бирачка места“, рекао је Чоловић.

СНС је прогласио победу у 15 београдских општина од 17, где су се одржали избори.

Чоловић напомиње да нису имали довољно ресурса да посматрају изборе на нивоу градских општина.

"Заједно са својим партнерима из Ипсоса ми смо изборе посматрали на нивоу града Београда, тако да мислим да се овде морамо ослонити на то што буду званични резултати и да њих треба сачекати како би се на основу тога проценило ко је остварио најбољи резултат и ко ће практично после ових избора моћи да формира власт“, навео је Чоловић.

О ванинституционалној борби

Како се могло чути од опозиције, пре свега од Саве Манојловића, они оспоравају резултате и издали су упутства контролорима да не потписују записнике, а не искључују ни ванинституционалну борбу.

Одговарајући на питање колико је такав потез сада логичан, Чоловић каже да је покрет Крени-Промени према прелиминарним налазима освојио између 20 и 21 мандат.

"Али, тај један мандат увек зависи од коначних резултата, јер ипак ми радимо на узорку бирачких места, треба сачекати да видимо коначни резултат“, додаје Чоловић.

Према његовим речима, упутство да се не потписују записници оставља донекле простора појединим политичким партијама да се жале, или да покушају да оборе поједина бирачка места.

"То морају да ураде у предвиђеном законском року и да изнесу валидне аргументе који би довели до поништавања избора на појединим бирачким местима. А да ли је то паметно или није, то је нешто што мора да процени управо та политичка опција. Мислим да је овај резултат заиста изузетно добар, посебно јер први пут учествују на изборима и да им оставља простора да укроз институције можда тај резултат у неким наредним изборима и појачају, свакако да имају контролу над оним што се дешава у граду Београду. Нелогично је на неки начин да изађу ван институције јер им то затвара врата и сужава им маневарски простор у некој политичкој борби и у некој контроли тога што се дешава у граду Београду“, објашњава Чоловић.

Постизборна комбинаторика

Бољи резултат у односу на децембар листа око СНС-а је освојила и у Новом Саду.

"Што се тиче Ниша морамо сачекати дефинитивно да се сви гласови преброје. Видимо да ту има тај један мандат који ће да пресуди. Имамо 61 одборника у Градској скупштини у Нишу и сад у овој ситуацији где Руска странка носи тај један мандат може да се деси да она буде тас на ваги - на страну ових странака које су првопозиционирано оријентисане или на коалицију око СНС-а“, напомиње Чоловић.

Што се тиче ситуације у Чачку, Чоловић каже да немају резултате за Чачак.

"Победиће онај ко буде могао да формира власт. Мени се чини да је СНС или коалиција око СНС-а објавила да имају преко 50 одсто освојених гласова. У тој ситуацији ту нема спора да су они победници. Ја нисам видео податке опозиције“, рекао је Чоловић.

Нови људи и покрети

Саво Манојловић је у априлу ушао у политичку арену, док је изненађење у Нишу успех доктора Драгана Милића, носиоца истоимене листе.

"Ја бих на то додао доктора Несторовића који је релативно касно ушао у политику, у изборну трку. Међутим, искуство показује да заиста нови људи, нови покрети, да је то нешто што добро пролази код наших грађана, макар у први мах. Али ево сад смо имали ситуацију са господином Несторовићем који је показао да је чак и поправио резултат у односу на децембар и чини се да људи траже стално нека нова лица, посебно они који су незадовољни“, рекао је Чоловић.

Каже да покрети често нестану после релативно кратког периода. "Битно је да ако се већ направи неки покрет да он прерасте у неку чврсту политичку опцију како би радио даље на својој инфраструктури и појачао свој домет и свој резултат на неким новим изборима и своју снагу појачао. Јер ако покрет нема у сваком граду организован одбор или инфраструктуру, питање је колико је његов домет. Ево видели смо и по покрету Крени-промени - да њихов резултат варира од Београда до Ниша. У Нишу су тек прешли цензус“, додаје Чоловић.

Коме је одговарала мања излазност

Чоловић је рекао да мања излазност одговара јачим политичким партијама, онима који могу да изведу своје бираче на бирачка места.

И чини ми се да се то и овога пута показало. Видели смо да иако нису успели да извуку све оно што су извукли у Београду у децембру 2023, да су ипак остварили бољи резултат управо захваљујући томе што су они ти који су успели да изведу више својих људи на бирачка места. Причамо о коалицији око СНС-а, каже Чоловић.

Што се тиче бојкота, чињеница да је "Бирамо Београд“ вероватно највећа жртва тог бојкота, јер је била део велике коалиције из које је један део политичких партија одлучио да бојкотује. Самим тим су они смањили и њихов број гласова на овим изборима и нису им помогли својим деловањем у предизборној кампањи да оставре нешто бољи резултат, рекао је Чоловић.

О кол-центрима

Говорећи о кол-центрима, Чоловић каже да они нису забрањени.

"То је некад свака практична политичка партија у Србији користила, сада се број политичких партија који могу то да изгурају заиста смањио и свео се практично на СНС и СПС који имају довољно ресурса да то изведу и да то спроведу. Тако да то треба посматрати с те стране да они на неки начин користе празан простор у тој изборној тишини и кроз кол-центре покушавају да учврсте и да раде управо оно о чему смо говорили, да изведу своје бираче и да побољшају свој резултат на изборима. Треба сачекати коначне резултате", закључио је Чоловић.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару