Угљанин: О отварању моста у Митровици одлучују више инстанце

Председник Скупштине општине северне Митровице Неџат Угљанин изјавио је да о отварању главног моста за собраћај, између два дела града, одлучују централне власти у Приштини, уз учешће међународне заједнице.

Након данашње седнице локалне скупштине, на којој је одборница покрета Самоопредељење Аида  Дољи покренула отварање моста, Угљанин је рекао да су они такву одлуку донели прошле године и да је више не доносе. 

“Одлука од стране скупштине је донета априла 2023. и ми не доносимо више никакве одлуке, то све зависи од централне власти. И тај процес како ће се одвијати, да ли путем дијалога, знате да у свему томе мора учествовати сигурно и међународна  заједница као релевантни фактор. За стабилности сигурност ту су Еулекс и Кфор, наравно, ми одлуку не можемо два пут враћати и доносити. Ми смо одлуку донели и сад је на релевантним представницима и међународне заједнице и кососвксих институција да преузму кораке за слободу кретања”, рекао је Угљанин медијима у Митровици.

Скорије отварање моста између северног и јужног дела Митровице, иако то питање није у његовој надлежности, први је најавио заменик командрира полиције у региону Север Ветољ Ељшани, а онда му се продружио заменик министра администрације локалне самоуправе Арбер Вокри, тврдећи да ће мост бити отворен за саобраћај овог лета.

"Нисам сигуран у тачно време. Временом се јасно примећује да је потенцијал за немире смањен. Мислим пре јесени, што испада током лета. Међутим, немамо тачан датум. Мислим да уопште не треба чекати јесен“, рекао је Вокри а пренели су медији на албанском.

Реаговала је Европска унија у Приштини и Бриселу. Портпарол ЕУ Петер Стано рекао је данас да отварање моста изнад реке Ибар у Митровици треба решити у оквиру дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије