Стано: ЕУ жели да спречи још једну кризу на КиМ, одлуке о мосту доносити у дијалогу

Портпарол ЕУ Петер Стано изјавио је да било какве одлуке у вези са мостом на Ибру у Косовској Митровици треба да буду донете у оквиру дијалога у Бриселу и поручио да је ЕУ "веома заинтересована" за спречавање нове кризе на КиМ.

"Веома смо заинтересовани да спречимо још једну кризу. Већ је било доста криза и врло мало решења и корака који воде ка деескалацији", рекао је Стано, на питање Танјуга како коментарише најаву Приштине да ће ускоро отворити за саобраћај мост на Ибру и како реагује на позив Српске листе ЕУ, као и Кфору и Еулексу, да спрече премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да изазове још једну кризу на северу КиМ.

Стано је на брифингу у Бриселу истакао да је отварање моста у Косовској Митровици предмет два споразума из 2015. и 2016. године, који су постигнути у оквиру дијалога, који се води уз посредовање ЕУ.

"Упркос нашим вишегодишњим напорима у посредовању као Европске уније, овај мост остаје затворен за саобраћај. Пошто је ово питање које спада у оквир дијалога којим посредује ЕУ, о преговорима и било каквим одлукама у вези са мостом треба да се разговара и да се одржавају у оквиру дијалога, уз учешће званичних представника", поручио је Стано.

Позвао је обе стране да напредују у примени свих споразума, који чекају на имплементацију.

"Споразум о регулацији моста део споразума који су већ постигнути у дијалогу, два пута. Све обавезе из споразума које чекају (на примену) треба да се испуне без одлагања. Исто важи и за споразум о мосту и споразум о путу ка нормализацији односа", навео је Стано.

Он је додао да "сви ови једнострани кораци, некоординисани кораци" преусмеравају пажњу са главног приоритета за обе стране, а то је, како је навео, спровођење Споразума о путу ка нормализацији односа.

Српска листа позвала је Брисел, Кфор и Еулекс да срече премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да отварањем моста на Ибру за возила изазове још једну кризу на северу Косова и Метохије, као и да стану на пут његовом плану за прогон Срба са КиМ. 

Заменик командира косовске полиције за север Ветон Ељшани рекао je да ће мост бити отворен врло брзо. 

Мост на Ибру дели Косовску Митровицу на јужни део града, где живе Албанци и северни део, где живе углавном Срби. 

На њему је више пута долазило до сукоба Срба и Албанаца који су покушавали да пређу у северни део града, а мост и данас чувају италијански карабињери из састава Кфора.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије