Читај ми!

Српска листа: Најава отварања моста на Ибру неприхватљив потез са циљем даље дестабилизације

Српска листа позвала је данас Кфор, Еулекс и Брисел да спрече премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да отварањем моста на Ибру за возила изазове још једну кризу на северу Косова и Меотхије, као и да стану на пут његовом плану за прогон Срба са КиМ.

Из Српске листе подсећају да је тренутно стање део договора постигнутог у Бриселу између Београда и Приштине.

Српска листа упозорила је да најава Приштине да ће отворити главни мост у Косовској Митровици представља "апсолутно непотребан, неприхватљив и ескалаторни потез са циљем даље дестабилизације прилика на терену".

У саопштењу подсећају и колико је тај мост био важан за Србе на северу КиМ, али и да су многи управо на том месту, на којем је било на стотине међуетичких сукоба, убијени или рањени.

"Позивамо вас на хитно реаговање и да јавно укажете режиму у Приштини да се отварање моста не може спровести без сагласности Срба који живе на северу Косова и Метохије, посебно Косовске Митровице од којих су многи на том мосту били рањени, чији су чланови породица на том мосту страдали, а многи Срби пребегли из јужног дела града и који се до данас нису вратили у своје домове, па тако од неколико хиљада Срба сада у јужној Косовској Митровици живи само један свештеник са својом породицом под сталним надзором полиције", наглашава Српска листа.

Наглашавају да у овом тренутку нема никакве потребе да се мост који представља "неуралгичну безбедносну тачку" на којој су се догодиле стотине међуетничких инцидената и скоро хиљаду насилних упада са југа на север, отвори у овом тренутку".

Српска листа подсећа да се тренутно саобраћај нормално одвија из јужног у северни део града из четири правца, преко три моста и једног локалног пута.

Како оцењују отварање моста био би још један једнострани потез који ниједан Србин на северу Косовске Митровице и КиМ не би подржао, чиме би се додатно подгрејале тензије и створиле ситуације за наставак етнички мотивисаних напада на Србе.

Отварање моста посебно није потребно јер сада о безбедности на самом мосту брину припадници Кфора из састава италијанских јединица Карабињери.

Заменик командира Косовске полиције за север Ветон Ељшани рекао је раније данас да ће мост бити отворен врло брзо.

У априлу албански одборници Скупштине општине Северна Митровица донели су одлуку да се мост на Ибру отвори за возила.

Током последњих година, отварање моста одлагано је више пута, а у више наврата најављивани су и нови датуми за његово отварање.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару