Курти наставља са притиском на правосуђе због наводно малог броја оптужница за ратне злочине

Премијер у Приштини Аљбин Курти наставио је да критикује и да врши притисак на правосудни систем, због како тврди малог броја оптужница за ратне злочине почињене на Косову и Метохији током сукоба пре 25 година, истичући да је влада повећала издвајања за тужилаштво.

"Прошло је пет година откако су наше правосудне институције биле у могућности да процесуирају и суде ратним злочинцима и у њиховом одсуству. Пет година државне политике која доноси бржи приступ правди. Пет година од првих позива да се државним апаратом на располагању подигне оптужница против злочинаца и њихових монструозних злочина над нашим народом. Пет година без резултата“, навео је Курти у објави на друштвеним мрежама.

Сматра да је последњи тренутак да има правде за жртве рата, истичући да је влада повећала буџет Тужилачког савета, који мора "хитно да повећа капацитете за решавање ратних злочина".

"Влада је повећала буџет, стога позивамо тужилачки савет да хитно повећа капацитете за решавање ратних злочина. Двадесет пет година након рата, нема правде за жртве. Специјално тужилаштво мора бити активније и ефикасније да приведе злочинце правди. Оптужнице подигнуте за суђење у одсуству за ратне злочине могу се набројати на прсте. Суђење и кажњавање ратних злочинаца је дужност и обавеза”, подвукао је Курти.

У послератном периоду, међу оптуженима за ратне злочине углавном су Срби. Од завршетка сукоба на Косову, судске институције су казниле 74 лица за ратне злочине.

Током прошле године ухапшено је девет особа, већином Срба, због сумње да су починили ратни злочин против цивилног становништва, док су у тужилаштву у истом периоду, подигли 15 оптужница са истом кривичном тематиком.

Међу 15 оптужница, осам је подигнуто у одсуству. Још једна подигнута је ове године.

Од оснивања Специјалног одељења при Основном суду у Приштини, од јануара 2019. године, покренута су 22 судска поступка у вези са предметима ратних злочина на КиМ, а до краја 2023 године, пет од ових предмета је правоснажно пресуђено, подаци су Фонда за хуманитарно право у Приштини.

У најновијем извештају ФХП наводи да је Еуелекс правосудним органима у Приштини почетком 2019. године оставио у надлежност око 900 предмета ратних злочина, као и предмета који се тичу несталих лица.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару