Читај ми!

Таковска 10: Шта странке нуде грађанима на београдским изборима

Уочи избора 2. јуна, Синиша Мали, испред листе “Александар Вучић - Београд сутра”, Саво Манојловић, испред листе “И ја сам Београд - Крени – промени”, Добрица Веселиновић, испред листе “Бирамо Београд” и Борислав Антонијевић, испред листе “Ми, снага народа - др Бранимир Несторовић” говорили су у емисији "Таковска 10" о плановима за Београд у наредне четири године.

Представници четири листе које према релевантним истраживањима јавног мњења имају највеће шансе на градским изборима, 2. јуна, дебатовали су у емисији Таковска 10.

Борислав Антонијевић, испред листе “Ми, снага народа - др Бранимир Несторовић” каже да ће градоначелник имати управљачку одговорност.

Саво Манојловић, испред листе “И ја сам Београд - Крени – промени” има идеју како уштедети 640 милиона евра, и да треба увести референтне цене.

Добрица Веселиновић, испред листе “Бирамо Београд” каже да су проблеми града комплексни и да ће зауставити инвеститорски урбанизам.

Синиша Мали, испред листе “Александар Вучић - Београд сутра” поновио је да је "Експо" највећа развојна шанса не само Београда већ и целе Србије.

Антонијевић: Реорганизација рада градоначелника

Борислав Антонијевић, испред листе “Ми, снага народа – др Бранимир Несторовић", рекао је да ће, уколико добије прилику да управља Београдом, промене отпочети са врха.

"Основни циљ је промена штетног модела како се управља градском управом сада – предузећима, установама, буџетом града, инвестицијама и градском имовином. Промене ћемо да отпочнемо с врха. Значи, промена креће са реорганизацијом рада градоначелника тако што ћемо променити статут града Београда”, рекао је Антонијевић.

Градоначелник ће, каже, имати управљачку одговорност, а требало би да се уведе одговорност по свим нивоима.

"Имаће управљачку одговорност за систем управљања јавном имовином на првом месту, земљиштем и некретнинама које се налазе у власништву града Београда“, рекао је Антонијевић.

Да би се то урадило, истакао је Антонијевић, мораће да се јавно објави шта је све у власништву Града, које су то некретнине, земљишта,  да се тачно зна чиме Град располаже.

Према његовим речима, градоначелник, ће бити одговоран за подношење годишњег извештаја о спровођењу годишњег плана за располагање и управљање градском имовином.

"Утврдићемо стратегију развоја Београда, стратегију просторног развоја, градњу у Београду, стратегију заштите животне средине и стратегију економског развоја“, рекао је Антонијевић.

На питање како би решили питање саобраћаја у граду, Антонијевић је рекао да струка мора да се врати на позицију која одлучује, планира и организује.

"То значи укључивање еминентних стручњака са Саобраћајног факултета, као и стручњака са Машинског и Електротехничког факултета, да бисмо видели који тип саобраћаја може, да ли могу да се уведу електроаутобуси, да ли наша мрежа то може да издржи, како обезбедити додатну електричну енергију у Београду, за то све постоје решења", рекао је Антонијевић. 

Позвао је грађане да изађу на изборе и да гласају за адекватну опцију.

Веселиновић: Оптимизоваћемо јавни превоз

Добрица Веселиновић испред листе "Бирамо Београд" истиче да су врло јасни проблеми, који су присутни годинама у Београду.

Наводи проблем јавног градског превоза, за који каже да ће бити оптимизован у плану листе "Бирамо Београд".

"Ми имамо план 'Од куће до посла за 30 минута' који ће оптимизацијом полазака, линија, ширењем мреже, жутих трака и улагањем у шинске системе гарантовати да стигнете од куће до посла за 30 минута", каже Веселиновић.

Наводи да листа "Бирамо Београд" има одрживи план за ГСП – ширење трамвајске мреже, набавке тролејбуса и повезивање са "Бео возом".

Истиче да школе и вртићи немају довољно капацитета као и да је стање јавног здравља лоше.

"Зауставићемо ово што се назива инвеститорски урбанизам, који је исто започет под влашћу СНС-а и који има ту тенденцију да сваку слободну зелену површину бетонира и омогући профит инвеститорима", рекао је Веселиновић.

Каже и да је сепцијализована изложба Експо потребана да би свет видео Београд, али да је "Експо 2027" – магла и фасада која омогућава људима блиским Српској напредној странци да се богате. 

Манојловић: Увешћемо референтне цене, отказати пројекат Експа

Кандидат за градоначелника и носилац листе "Ја сам Београд, Крени-промени" на београдским изборима Саво Манојловић истиче да најважнија ствар за коју ће се залагати ако буде изабран на функцију јесте решење како може да се уштеди око "640 милиона евра које се исисају корупцијом у престоници Србије".

"Али, о том решењу би требало да разговорамо са Александром Шапићем, а не са Синишом Малим, који је министар финансија и није у директно везан за град", истакао је Манојловић.

Навео је да суштина у томе што ће се увести референтне цене, наводећи као негативан пример куповину новогдишње јелке у Београду, која је, како тврди, коштала веома више од реалне цене.

"Нећете моћи преко тендера да плаћете набифлане цене, као што је јелка од 80.000 евра, коју на интернету можете да купите за 2.500 евра", истакао је Манојловић.

Као горуће питање саобраћаја у Београду навео је гужве које настају зато што се, између осталог, у центру града, на местима постојећих кућа зидају зграде.

"Такође, сео бих са стручним људима и направио линију метроа која одговора потребама града", рекао је Манојловић.

Говорећи о пројекту Експа, навео је да је било који пројекат на ком ради тренутна власт, а базиран је на корупцији, апсолутно недопустив, те да ће се ући у нове кредите и задужења.

"Не можете да имате пројекат са толиким степеном корупције. Сматрам да би га требало отказати, а суштина је да се инвестира у алтернативна решења, попут породилишта или накнада за породиље", закључио је Манојловић. 

Мали: Политика убрзаног раста града

Синиша Мали, испред листе “Александар Вучић - Београд сутра” рекао је да референтна цена постоји и спроводи се годинама уназад, одговарајући тако Манојловићу.

Хоћемо да водимо политику убрзаног раста града, поручио је Мали.

Подсећа да су 2014. обећали да ће спустити Београд на реке и може се видети, како каже, колико се град променио.

"Имамо бесплатне вртиће у уџбенике. Просечна плата у марту у главном граду је 1.059 евра", навео је Мали и подвукао да расте квалитет живота.

Експо је навећа развојна шанса земље, очекујемо три милиона посетилаца и зато подижемо квалитет инфраструктуре, навео је Мали.

Важно је рећи да ови избори нису игра, ово су избори на којима се одлучује будућност Србије, напомиње Мали.

Говорећи о горућим питањима саобраћаја, Мали је рекао да је неопходно обједињавање саобраћаја у један систем.

"Решење је систем метроа, Београд ће 2028. године имати прву линију метроа", каже Мали.

Према његовим речима, шински систем је усвојен 2021. године.

"И цео систем шинског саобраћаја и метро и Беовоз и трамвајски саобраћај објединити у један систем, то је чисто и еколошки а оптимизоваћемо поласке", навео је Мали.

Указује да је градња је у току од 2022. и да ће се следеће годне градити 21 станица.

Што се тиче отпадних вода, Мали указује да је фабрика за пречишћавање отпадних вода огромна инвестиција. Не финансира је град Београд, финансира је Република Србија, а вредност радове је око 700-800 милиона евра.

Осим тога, као каже, гради се фабрика за пречишћавање отпадних вода у Батајници, Остружници, Крњачи и Болечу.

“Само да подсетим све грађане Београда, да смо у протеклих пар година завршили највећи еколошки пројекат, то је изградња депоније, односно фабрике за производњу струје из чврстог отпада, у Винчи, где смо решили највећу црну тачку, еколошку црну тачку Европе, а то је управо депонија Винча. И ми сада од тог смећа које производи град, производимо струју, производимо и такође грејмо неколико хиљада домаћинстава”, рекао је Мали.

Мали је поручио на крају још једном да је Експо главни циљ.

"Дакле, оно што је важно, морамо да идемо напред. Убрзан и раст развој града Београда као локомотиве раста развоја Србије. Експо је ту као главни циљ, огромна, највећа развојна шанса за нас, за цео Београд, да се представимо на прави начин, да кроз велике инвестиције, завршетак пројекта метроа, нових мостова, нових тунела, подигнемо квалитет инфраструктуре", закључио је Мали.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије