Од рака дојке годишње умре 1.700 жена – мобилни мамограф је поново испред зграде РТС-a, закажите преглед

Октобар је месец борбе против рака дојке, болести која годишње у свету однесе више од пола милиона живота. У Србији оболи близу 5.000 жена, а умре 1.700. У оквиру кампање "Рак је излечив", коју води РТС од данас је у Таковској 10, стациониран мобилни мамограф. Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље "др Милан Јовановић Батут", нагласила је да је рак дојке водећа малигна болест у популацији жена, а да је мамографија за жене од 45 до 69 година кључни преглед.

Циљ ове акције је спречити, на време открити, али и лечити ту болест код жена и то не само у октобру. Важно је да се жене подсећају да редовно иду на прегледе и на скрининг. Зато је и мобилни мамограф поново испред РТС-а и у оквиру кампање "Рак је излечив".

Верица Јовановић позива све жене од 45 до 69 година које до сада нису урадиле мамографију, односно које то нису учиниле у последње две године, које немају никакве промене, које могу самостално да напипају или примете у ткивима дојке, да дођу, да закажу мамографију и да без чекања ураде овај преглед.

"И јако је важно на време урадити мамографију, нарочито за жене овог узраста и ове животне доби, зато што са раним откривањем рака обезбеђује се хронично стање када је у питању рак дојке и тиме се спречавају компликације и сачува живот", нагласила је Јовановићева. 

Такође, преглед је предвиђен и за жене после 40. године, које у породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу и лечену од рака дојке.

У неколико градова Србије у Међународном месецу борбе против рака мобилним мамографом је већ урађено 10.500 прегледа.

Мамографија се може заказати на бројеве телефона 060-7171523  и 060-7171969 од девет до 14 часова. 

Мобилни мамограф ће на паркингу РТС-а, у Таковској 10 радити сваког радног дана од девет до 19 часова, а викендом од девет до 17 часова. 

"Рак је излечив 2"

Иначе у Србији годишње оболи више од 40.000 људи, а рак однесе више од 20.000 живота. Због тога је на светски Дан борбе против рака, 4. фебруара ове године, Радио-телевизија Србије започела националну кампању "Рак је излечив 2", настављајући истоимену националну кампању коју је реализовала 2018-2019. године.

Покретач кампање и носилац пројекта је Радио-телевизија Србије. Кампања се спроводи уз партнерство и подршку Министарства здравља, Републичког фонда за здравствено осигурање, Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", Друштва за борбу против рака Србије, удружења пацијената, фармацеутских компанија.

Циљ кампање "Рак је излечив 2" је да се дође до што више грађана, да се подстакну редовни прегледи, омогући бржа дијагностика и ако је неопходно - благовремена терапија и лечење, као и извеснију прогнозу.

Откривене на време, многе малигне болести не морају да буду смртоносне.

Према светским подацима, готово 40 одсто малигних болести може да буде спречено само променама лоших животних навика, ако оставимо пушење, смањимо телесну тежину, будемо физички активнији. Ако томе додамо и редовне прегледе, друге мере превенције попут вакцине против ХПВ вируса, скрининг програма.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара