Читај ми!

Зуроф: Надам се да резолуција о Сребреници неће бити усвојена, УН најгоре место за гласање о томе

Директор Центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф рекао је да се нада да резолуција о геноциду у Сребреници неће бити усвојена, наводећи да су Уједињене нације најгоре место за гласање о том питању јер је реч о "политичком гласању, а не историјској анализи".

Ефраим Зуроф је у интервјуу за Танјуг истакао да би изгласавање такве резолуције било лоше за Балкан и поновио да се у Сребреници није десио геноцид.

"Дефиниција геноцида јесте намера да се избрише, да се потпуно уклони нација, земља или одређена етничка група. Kако можемо да злочин у Сребреници назовемо геноцидом, ако су српске трупе допустиле да 25.000 од 33.000 људи који су били у Сребреници оде кући без да их повреде на било који начин?", упитао је Зуроф.

Напоменуо је да није сваки ратни злочин геноцид, као и да је тај термин због Холокауста у Другом светском рату постао "златни стандард трагедије" за све који желе због своје трагедије да добију "више финансијске подршке".

Зуроф, познат као "ловац на нацисте", оценио је да је Генерална скупштина Уједињених нација најгоре место за гласање о питању Сребренице "зато што је то политичко гласање, а не анализа историјског догађаја".

Говорећи о подршци Немачке за резолуцију о геноциду у Сребреници, Зуроф је оценио да је за ту државу резолуција повољна јер "Немци, наравно, увек желе да поделе кривицу".

"Дакле, ово је једна фарса, ово је потпуна фарса. Ако је Сребреница геноцид, ко зна који други инциденти који нису геноцид ће доћи у УН где ће бити тражено да се представе као геноцид", упозорио је Зуроф и указао да постоји опасност да значење речи геноцид буде разводњено и да изгуби свој смисао.

Зуроф је подсетио да се оваквом резолуцијом крши и Дејтонски споразум.

"Дејтонски споразум је рекао да сва три ентитета у Републици Српској да се морају сложе о оваквом кораку, а до овога није дошло, ово је била независна иницијатива од стране Бошњака, муслимана. Они су повредили Дејтонски споразум и желе да добију награду", навео је Зуроф.

Упитан о томе да ли резолуција о Сребреници може да побољша односе народа на Западном Балкану, Зуроф је оценио да ће се десити супротно.

"Имаће потпуно супротан ефекат. Ово је лоше за Балкан, ово је лоше за историју, ово је лоше за, рекао бих, мировни поредак целог света. Ако је све геноцид, то значи да ништа није геноцид", закључио је Зуроф.

субота, 13. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару